Alkoholforbruket blant toppidrettsutøvere fører til mer vandalisering av eiendom, promillekjøring og annen type aggressiv oppførsel.

Det kommer frem i en rapport fra Sverige «Alkohol og idrett», der man har innhentet all tilgjengelig kunnskap om alkoholens påvirkning på idrettsutøvere.

Bakgrunnen for kunnskapsoversikten, som svenskene kaller rapporten, er at mange sier «Idrett og alkohol hører ikke sammen» . Likevel opplever man både i Norge og andre land at alkohol er vanlig i idretten. Rus forekommer i forbindelse med arrangementer, turneringer og samlinger. Når utøvere er ferdig med trening eller ute av konkurransen, benytter flere alkohol.

Vurderingsevnen synker

Skiskytternes guttestreker, til stor irritasjon for andre utøvere og ledelsen, og Petter Northugs kjøretur, viser at vurderingsevnen daler med alkohol i blodet.

Og her skiller ikke toppidrettsutøverne seg ut fra andre.

— Mange av oss har vel opplevd å gjøre ting med alkohol i blodet, som vi ikke ville gjort i edru tilstand, sier Kari Randen, leder av alkokutt-organisasjonen Av-Og-Til.

Hun kjenner godt til den svenske rapporten der funnene er slik:

  • Toppidrettsutøvere drikker for å klare presset og stresset som toppidretten innebærer.

  • Mannlige idrettsutøvere rapporterer i høyere grad at de drikker av sosiale grunner, mens kvinnelige idrettsutøvere drikker for å håndtere livets utfordringer.

  • Konsekvensene av høyt alkoholforbruk hos idrettsutøvere er blant annet høyere forekomst av depresjon, angst og psykiske lidelser.

Baksiden

Alkoholforbruket fører også til mer vandalisering av eiendom, promillekjøring og annen type aggressiv oppførsel.— Er press og alkoholforbruk baksiden av suksessen?

— Ja, det kan det være. Jeg tenker det er en utfordring for mange toppidrettsutøvere at de er forbilder. Det kan de ikke velge. De kan jo si at at de også får leve vanlige liv og gjøre som de vil, men til syvende og sist er det likevel dem ungene ser opp til.

— Hva kan gjøres i idretten for å styre unna misbruk av alkohol?

— Bli mer bevisst. Dette handler ikke bare om toppidrettsutøvere, men også treneren til Gutter 12. — Hva er nøkkelen for å få et OK forhold til alkohol i alle sammenhenger, også i idretten?

— Det at man har snakket, tenkt gjennom det på forhånd og vurdert konsekvensene. Da skaper man gode og trygge rammer, sier Randen.

SPORTSDØGNET: