På 50 kvalifiseringskamper til EM og VM har Lewandowski scoret hele 43 mål. Han står også notert med totalt 66 mål på 118 landskamper for Polen. Men i sluttspill i EM og VM har han kun scoret to mål på elleve kamper.

Det virker som om han har vært på et Polen-lag som ikke har klart å prestere det de har hatt potensial til. Om det er laget eller han som har sviktet er vanskelig å si, sier forfatter og podkastprofil Asbjørn Slettemark, som følger tysk fotball tett, til VG.

Under fotball-VM i Russland 2018 måtte polakken reise hjem uten ett eneste mål, etter å ha blitt slått ut i gruppespillet av Colombia og Japan. Polen ble gruppe-firer også bak Senegal.

– Han har større internasjonale spillere rundt seg nå. Men det viktigste er at Polen er i en gruppe der de har muligheten til å score ganske bra med mål. Jeg tror han vil riste av seg det spøkelse nå, sier Slettemark.

Polen er i gruppe E sammen med Spania, Sverige og Slovakia.

– Sammenlignet med gruppe F, så er Polen velsignet med en gruppe hvor de kan komme seg videre. Ingen av de andre lagene er noen favoritt til å vinne EM, sier forfatteren.

– Polen er et typisk lag som har en del talent, og har mulighet til å hevde seg, men som aldri har klart det. Jeg føler meg ganske sikker på at Polen går videre fra gruppespillet nå, men jeg vet ikke om de kommer så fryktelig mye lengre, legger han til.

Slettemark er ikke alene om å tro at Lewandowski skal klare å snu den dårlige trenden. Norsk-polske Tomasz Sokolowski har troen på laget som skal spille stjernespissen god.

– Han har noen grove partnere på laget i blant annet Grzegorz Krychowiak (Lokomotiv Moskva) og Łukasz Fabiański (West Ham). På papiret har de noen meget gode navn, men å få de til å spille like godt som det Bayern München gjør er nok vanskelig, sier den tidligere eliteseriespilleren til VG.

Lewandowski har hatt en ellevill sesong med hele 41 mål på 29 kamper i serien, og totalt 48 mål på 40 kamper. Det utgjør et målsnitt på 1,2 mål per kamp. Forrige sesong noterte han seg for 55 mål på 47 kamper og et målsnitt på 1,17.

Polakken slo dermed også den lenge etterlengtede scoringsrekorden til Gerd Müller på 40 mål i løpet av en sesong i den tyske Bundesligaen. Müller sin legendariske rekord ble satt i 1971-72-sesongen.

– Han er helt sikkert revansjesugen på å forbedre mesterskaps-statistikken, og han ligger bedre an til å gjøre det nå enn for tre år siden, sier Sokolowski.

PS! Polen spiller sin første kamp i mesterskapet mot Slovakia 14. juni.