– Vi har en veldig bra dialog med forbundet for å finne ut hvor opplegget ikke holdt mål. Det var mye som fungerte, men åpenbart var det noen områder hvor det sviktet, skriver Henrik Ingebrigtsen i en SMS til VG fredag.

VG har også vært i kontakt med friidrettssjef Erlend Slokvik. Han ville fredag formiddag heller konsentrere seg om utøverne (mangekjemperne Markus Rooth og Sander Skotheim) i aksjon.

– Vi evaluerer jo alltid etter mesterskapene, vi evaluerer ikke underveis, vi har ikke gått noe dypt i det nå, sier Slokvik.

Torsdag var storebror Henrik Ingebrigtsen opprørt over Jakob Ingebrigtsens VM-opplegg – ettersom lillebroren ble syk før sølvløpet på 1500-meterfinalen. Torsdag løp Jakob Ingebrigtsen med feber da han sammen med Narve Gilje Nordås tok seg videre til søndagens finale på 5000 meter.

Henrik Ingebrigtsen mente opplegget rundt Jakob hadde «fullstendig feilet» og tok selv ansvaret for dette i en 10 minutters lang tirade.

– Det er ingen andre enn meg, Jakob og Filip som tydeligvis kan håndtere dette her. Og det er ingen andre som noen gang kommer til å få ansvar for noe som helst, sa Henrik – etter å ha blitt slått ut på 5000-meterforsøket.

Mohamed Katir jublet etter forsøket på 5000 meter ved siden av Jakob Ingebrigtsen. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Generalsekretær Kjetil Hildeskor forsto lite av kritikken og var overrasket over utspillene torsdag.

Etter onsdagens sølv sa Jakob Ingebrigtsen selv at han ikke kunne gjort så mye annerledes i oppladningen.

– Jeg lever relativt isolert fra omverden. Jeg har vært på leir de siste tolv ukene og stort sett vært med meg selv. Jeg tar alle forholdsregler og gjør så godt jeg kan, så det er klart det føles litt uflaks, sa Jakob.

Slik har Jakob Ingebrigtsens opplegg vært:

  • Jakob Ingebrigtsen har nesten hele sommeren vært på høydetrening i sveitsiske St. Moritz utenom konkurransene han har stilt opp i – og vunnet.

  • De siste ukene før mesterskapet ladet han opp i Budapest-området med brødrene Filip og Henrik, samt Magnus Tuv Myhre.

  • I midten av forrige uke flyttet Jakob til utøverhotellet i Budapest. Han hadde pressetreff 17. august. Henrik ankom utøverhotellet først en drøy uke senere.

Erlend Slokvik sier dette om formen til Jakob Ingebrigtsen fredag formiddag:

– Jakob er ikke blitt noe dårligere. Jeg traff han til frokost og han skal på medaljeseremoni i kveld, sier Slokvik.

Kl. 18 deles 1500-metermedaljene ut til gullvinner Josh Kerr, sølvvinner Jakob Ingebrigtsen og bronsevinner Narve Gilje Nordås av Sebastian Coe, president i det internasjonale friidrettsforbundet.