Søndag skal Ingebrigtsen forsvare fjorårets gull på distansen. Han følte seg dårlig i forsøksheatet.

– Det går litt på hjertet. Så lenge det er hjertestarter i området rundt stadion så tror jeg det er greit, sier Ingebrigtsen.

– Jeg vil gjerne vinne og vinne med mye. Da kan jeg ikke føle meg sånn jeg gjør nå, sier han.

Ingebrigtsen kom sigende på slutten, men hadde ingen god reise frem til finaleplassen.

– Jeg kjenner at kroppen ikke er der jeg skulle hatt den. Jeg hadde flaks med at heatet gikk såpass sent, sier han.

Drøye to runder før slutt måtte Ingebrigtsen ta et kenguruhopp over australieren Stewart McSweyn, som ble felt av fallet til tyske Sam Parsons. Men på sisteruden hadde han full kontroll på finaleplassen.

– Jeg var veldig «på». Så jeg fikk med meg det ganske kjapt, sier han om fallet.

Gilje Nordås var på offensiven, men berget finaleplassen så vidt med to hundredelers margin til svenske Andreas Almgren.

– Jeg telte feil. Jeg så rundt meg. 1–2–3–4–5–6–7, men jeg så ikke til høyre. Der kom (Paul) Chelimo. Så jeg slakket av. Heldigvis hadde jeg flaks, medgir han til NRK.

– Jeg trodde jeg hadde kontroll, men jeg hadde null kontroll, beskriver han og beskylte europarekordholder Mohamed Katir for «bajasoppførsel» i heatet.

– Jeg skulle øke farten da han braste rett ut foran meg og satte en albu i siden på meg. han prøvde å rive meg over ende, forklarer Gilje Nordås

NRK stilte spørsmålet om styrkeforholdet mellom de to norske rivalene foan finalen. Ingebrigtsen slo Gilje Nordås med bare tre hundredeler på 1500 meter.

– Nå er jobben gjort. Jeg tror det blir spennende på søndag. Men vi har løpt langt allerede, sier Ingebrigtsen.

Gilje Nordås på samme spørsmål:

– Det kommer helt an på hvordan løpet blir. Hvis det blir et skikkelig lureløp så har han 60–40 versus meg. Hvis løpet går fortere har han 99 versus én prosent. Jeg skal være såpass ærlig. Men jeg fikk akkurat det jeg ba om i dag. Et lureløp.

Henrik Ingebrigtsen og Magnus Tuv Myhre løp i heat to på 5000 meter. Ingen av dem klarte å gå til finalen.

– Gruppen i front var for sterk. Jeg gjorde et løp som forventet, sier Henrik Ingebrigtsen.

Jakob Ingebrigtsen avslørte til  NRK at han har «litt» feber i forkant av forsøksheatet. Han er regjerende verdensmester på distansen han ikke har løpt tidligere i sesongen,

Etter at Jakob Ingebrigtsen onsdag løp inn til VM-sølv på 1500 meter, avslørte nordmannen at han hadde vært preget av sykdom i oppladningen.

Narve Gilje Nordås har sett an deltagelsen på 5000 meter etter suksessen med VM-bronse på 1500 onsdag. Men han valgt altså å stille.

– Man reiser ikke hjem fra VM med den formen Narve har nå, sier treningspartner Per Svela til VG i Budapest.

– Jeg skal innrømme at kroppen kjennes litt utladet, sier Nordås selv.

Finalen på 5000 meter går klokken 20.20 søndag.