Paret ble nummer tre, og klarte kravene både i kortdans og pardans i Riga i helgen.

Det betyr at EM-billetten til Bratislava i januar er sikret, for poengene i pardans var skyhøyt over det som trengtes. Og ikke nok med det: De to hadde også høyere poeng enn VM-kravet i fridans. VM går i USA i mars. Satsingen til 20-åringen fra Tønsberg er en suksess allerede.

Som 17-åring valgte hun nemlig å da til Trondheim for å satse på denne idretten. Eter to NM-titler som junior forsto vestfoldingen at isdans lå hennes hjerte nærmest.

— Jeg var dårligere i hopp enn konkurrentene, men bedre enn dem på det som har med det estetiske, sier hun.

Isdans kan sammenlignes med selskapsdans på is. Det er ikke så mange høye løft som i pardans. Begge er OL-øvelser.

Ut i den store verden

Fra Trøndelag gikk ferden videre til Frankrike. Rabe fant ut at hun ville gå fra singel til par, og måtte lette etter en partner. Hun fant ham på en «datingside» for kunstløp, der ledige løpere melder sin interesse.

— Han var den første jeg testet, og jeg prøvde fire etterpå, men han paset absolutt best, sier hun

Det viktigste var at hun og amerikanske Koleta har det samme målet, og ikke minst kjemi.

Dermed flyttet de til Novi, en forstad til Detroit i USA. I Michigan kryr det av gode utøvere, også i verdenstoppen.

Thea Rabe og makker Timothy Koleta (t.v.).

Også storesøster Anine (22) har vært kunstløper, på landslaget, men hun ga seg i år på grunn av skader. Likevel – det er henne lillesøster takker.— Hun er mitt store idol og forbilde. Vi var sammen i Trondheim. Det merkelige er at da vi var yngre, på ferie med familien, ville hun ut og trene på morgenen. Jeg var den late som mente at vi burde slappe av, men jeg ble motvillig med. Da jeg ble 15–16 år kom den indre motivasjonen sakte, men sikkert. Jeg forsto at det var dette jeg ville, og begynte å trene tøying og løping på egen hånd. Plutselig var trening gøy, ler hun.

Paret var usikre før debuten i Riga. – Vi visste jo ikke hvordan dommerne ville bedømme oss.

Dommerne likte det de så. Selv om EM-uttaket ikke er offisielt, blir de to tatt ut til mesterskapet.

Nå er de på rundtur i Europa. De neste konkurransene foregår i Andorra 21.–22. november og Warszawa 27.–28. november. Deretter skal Rabe til Norge for å ta eksamen 1. desember. Hun studerer over nettet.

Paret har innfridd

I Norges Skøytefobund er gleden stor over at en løper på eget initiativ driver det så langt, og det i en gren der Norge ikke har noen tradisjoner. Rabe er ikke engang på landslaget, og hun har måttet ta opp lån for å klare utgiftene.

Mona Adolfsen, leder av Toppidrettsutvalget og ansvarlig for uttak, sier det slik: Tøft av tøft av henne å velge den veien, og det er imponerende. De har vikke så langt fartstid sammen, men det de gjør er såpass oppsiktsvekkende. Vi fikk oversendt videoer av dem, og har fått isdanskyndige til å se på. Og da kom veldig positive tilbakemeldinger. Dermed kunne vi si ja til at de skulle stile i Riga, og de har virkelig innfridd.

Amerikaneren har tidligere hatt en koreansk maker, og da konkurrerte de for Korea. Det internasjonale skøyteforbundet (ISU) har godkjent at duoen kan konkurrere for Norge. Det gjelder i EM og VM. Et OL er utenfor rekkevidde, med mindre partneren tar norsk statsborgerskapet.

— Kommer vi til VM, vil det uansett være et stort mål. VM går i Finland neste år, så det er vårt langsiktige mål, men de er klart at et OL er alle utøveres drøm, sier Rabe.