Celtic 1-3 Red Bull Salzburg

Celtic hadde sjansen til å ta kommandoen i kampen om gruppeseieren, for med tre poeng ville skottene rykket forbi Red Bull Salzburg i europaligaens gruppe D.

Men hjemmelaget var nest best i det meste den første halvtimen på Celtic Park, mot et østerrisk lag uten en korsbåndsskadd Valon Berisha. Det skulle til slutt koste dem poeng, selv om Stefan Johansen tente et håp med sin 1-2-redusering kvarteret før pause.

For selv om Celtic dominerte i banespillet den siste timen, var Alans mål etter fire og tolv minutter nok for gjestene, som sikret gruppeseieren foran Celtic da Naby Keita kontret inn 1-3 helt på tampen.

Marerittstart

Ronny Deilas menn fikk en verst tenkelig start på toppoppgjøret i Glascow. Vel vitende om at bortelaget hadde formspillerne Jonathan Soriano og Alan på topp, uten å klare å stoppe dem. For etter åtte minutter dukket sistnevnte opp da Salzburg fikk en sjanse ut av ingenting — og brasilianeren var klinisk.

For der Celtic-stopperne Virgil van Dijk og Efe Ambrose var passive da Brunos skudd ble blokkert av Charlie Mulgrew, var Salzburg-spissen våken. Dermed fikk han en relativt enkel jobb med å hamre inn 0-1. Som fort kunne blitt til to da Martin Hinteregger sto helt alene på en dødball like etter, men heldigvis for hjemmelaget traff midtstopperen kun Craig Gordon fra fire meter.

Passivt forsvarsspill

Men da Alan fikk muligheten fra samme hold minuttet senere, viste han hvorfor han er europaligaens toppscorer. Da passive Celtic-forsvarer ikke hadde lært av skremmeskuddet på forrige dødball, kunne 25-åringen takke og bukke da han ble servert sitt sjette mål i Europa denne høsten, med en enkel avslutning fra tre meter etter at Celtic hadde tapt, eller retter sagt, ikke vært tilstede i to avgjørende dueller.

Dermed viste tv-bildene en meget betenkt Ronny Deila etter at fire marerittminutter ga et vanskelig utgangspunkt for resten av kampen. En Celtic-manager som fikk seg et lite støkk da Salzburgs stjernespiss Jonathan Soriano prikket inn et nydelig frispark etter 22 minutter. Men vertene ble «reddet» av at frisparket fra 30 meter ble dømt til å være indirekte — dermed var skuddet som gikk rett i mål ugyldig.

Johansen tente håp

Og da kampens tredje mål langt på vei syntes å kunne være avgjørende for om Celtic kunne håpe på poeng - dukket en nordmann opp på Celtic Park med hjemmelagets første avslutning på mål. Og hvilket mål. Emilio Izaguirre fosset ned gjennom venstresiden før han svingte ballen inn foran mål. Der rev Stefan Johansen seg fri, før han kontrollerte ballen ned i hjørnet med en nydelig volley.

1-2 etter Johansens tredje mål i europaligaen - det femte totalt.

Som ga Celtic den lille gnisten som laget trengte etter en mildt sagt tam åpning. Den skotske serielederen tok dermed over styringen i kampen - anført av en energirik vadsøværing.

Celtic-sluttspurt

Men de måtte vente til kvarteret før slutt før det virkelig ble farlig foran Salzburgs mål. For minutter etter at Alan kunne punktert kampen da han var centimetere fra å kunne skli inn sitt tre før kvelden, fikk Leigh Griffiths en sjanse hele Celtic Park så i nettmaskene. For da Emilio Izaguirres innlegg fant 24-åringen helt alene foran mål, var det nesten vanskeligere å bomme enn å score. Men Celtic-spissen regelrett traff keeper Peter Gulaschi.

Like etter kunne Izaguirre utlignet da Stefan Johansen holdt på å gjengjelde tjenesten i 1. omgang. Men da rollene ble snudd etter Johansen frekke frispilling med et hælspark, kunne ikke venstrebacken fullføre forspillet.

Isteden punkterte Naby Keita kampen på overtid da gjestene kontret inn 1-3 på overtid. Dermed mistet Celtic sjansen til gruppeseier, men fikk et lyspunkt da Dinamo Zagrebs tap gjorde at Ronny Deilas menn er videre i europaligaen som gruppetoer.

Tung norsk kveld

Henning Bergs Legia Warzawa var allerede klare for viderespillet før bortemøtet med Lokeren i kveld. Men rekken på fire seire på rad ble brutt da Hans Vanaken sørget for 1-0 til belgierne. Dermed blir det ren gruppefinale når polakkene tar imot Trabzonspor i siste kamp om to uker.

Ståle Solbakkens FC København, med Tom Høgli på banen i 90 minutter, fikk det også tøft denne kvelden. Høgli kunne ikke stoppe den finske sizuen, og HJK vant 2-1 hjemme i Helsinki.

Adama Diomande og Dinamo Minsk tapte 0-2 hjemme for greske PAOK, mens Håvard Nordveits Borussia Mönchengladback hindret en helsvart europaligakveld med norske øyne, da sveitseren Granit Xhakas fantastiske frisparkmål sørget for at det endte 2-2 mot Villarreal i Spania.

PS! De siste nordmennene i aksjon i europaligaen var Tom Harald Hagens norske dommerkvintett. De dømte Dynamo Kiev-Rio Ave, som endte 2-0 i den ukrainske hovedstaden.