Fotballspilleren Brede Hangeland tjente mest av Norges mest populære idrettsutøvere i 2013

Det kommer frem i skattelistene fra 2013, som ble publisert natt til fredag.

Syklisten Edvald Boasson Hagen og skistjernen Petter Northug følger etter Hangeland på listen.

Se hele listen over hvem som tjente mest nederst i saken.

Hvert år kårer analyseselskapet Sponsor Insight Norges mest populære idrettsutøver. Det gjøres ved å spørre «vanlige folk» over hele landet hvilken idrettsutøver de har mest sansen for.

Hensikten er å kartlegge hvilke idrettsutøver sponsorer vil dra mest nytte av å assosiere seg med.

For Norges beste idrettsutøvere kommer mesteparten av inntektene fra sponsorer.

Men betyr det at mest populære idrettsutøverne også er de som tjener mest?

Lønnshopp for Hangeland

Ifølge Sponsor Insights undersøkelse fra 2013 var skidronningen Mairt Bjørgen Norges aller mest populære idrettsutøver. Bjørgens inntekt på rundt 4,5 millioner i kroner er imidlertid ikke i nærheten av inntekten til Brede Hangeland, den daværende Fulham-spilleren som tjente 25 millioner i 2013 ifølge skattelistene.

Denne sommeren byttet Hangeland ut Fulham med Crystal Palace. Der har Hangeland signert en ettårskontrakt, men det er uklart om den tidligere Viking-spilleren gikk ned eller opp i inntekt.

Hangeland tjente også mest i 2012, ifølge skattelistene som kom i fjor. Da skal imidlertid Hangelands inntekt ha vært på 19 millioner. Økningen til 25 millioner er trolig på grunn av den nye kontrakten midtstopperen signerte med Fulham i mars 2013. ## Northugs Coop-avtale

Inntekten til Bjørgen ble også slått av nummer to på popularitetslisten, Petter Northug. Han tjente rundt 7 millioner kroner det året, og skistjernen pyntet dermed på sin formue på 14 millioner kroner.

2013-skattelistene er forøvrig de første der de finansielle gevinsten av Northugs Coop-avtale kan gjøre seg gjeldende. Northug brøt nemlig ut av landslaget og signerte avtalen med matvarekjeden i mai 2013.

Blant Norges 18 mest populære idrettsutøvere, var det Edvald Boasson Hagen som tjente nest mest. Syklisten tjente 10,1 millioner kroner.

Populære utøvere som Aksel Lund Svindal og Thor Hushovd skatter riktignok til utlandet. De to ville sannsynligvis også vært i inntektstoppen, hvis deres inntekt hadde vært tilgjenlig gjennom skattelistene.

Hegle Svendsen rikest av skiskytterne

Magnus Carlsens popularitet i Norge skjøt i været i løpet av 2013, og på skattelistene står Carlsen med en inntekt på 994.188. Det er imidlertid trolig bare deler av det sjakkeneren tjente i løpet av året, da Carlsen også har et eget selskap, med navn Magnuschess.

Av de fire skiskytterne som figurerte på popularitetslisten, Tora Berger, Ole Einar Bjørndalen, Emil Hegle Svendsen, og Tarjei Bø, er det Hegle Svendsen som står oppført med størst inntekt (rundt 3,1 mill) og størst formue (rundt 7,1 mill.

Av skihopperne på popularitetlisten, Anders Bardal og Anders Jacobsen, er det Bardal som tjente mest (842.246), men dette er bare noen få tusen mer enn Anders Jacobsen tjente.

— Det er noe med hvordan inntektene genereres

Vegard Arntsen, daglig leder i analyseselskapet Sponsor Insight, mener det ikke vil være en klar sammenheng mellom inntektslisten og hans selskaps popularitetsliste innenfor alle idretter.

— Jeg tror det er en sammenheng for de som primært har et norsk nedslagsfelt. Hvis man kun ser på sponsorinnektene fra det norske markedet, tror jeg det er en god sammenheng mellom vår liste og hvem som drar inn mest.

— Det er annerledes for de som når ut til et større marked. For eksempel er «Tutta» veldig viktig for Nike, og hun får gode inntekter fra dem. For Nike er det viktig å bli assosiert med en av verdens beste kvinnelige golfere. Men hun er ikke blant de mest populære her hjemme i Norge, sier Arntsen.

Altså mener Arntsen at utøvere som driver med idretter som er store internasjonalt ikke avhengige av å hevde seg på den norske popularitetstoppen for at sponsorpengene skal renne inn.

— Det er noe med hvordan inntektene genereres. Utøvere som «Tutta» og Aksel Lund Svindal (alpinist, journ. anm.) har store inntekter fra internasjonale aktører.

Inntektene til «Tutta» og Svindal er ikke lesbare i skattelistene, da begge skatter til utlandet.

Thoresen med superlønn

En annen utøver som ikke er blant de mest populære, men som likevel tjener meget godt, er ishockeyspilleren Patrick Thoresen.

Han tjente hele 18,2 millioner kroner i 2013, og har en formue på 41 millioner.

Thoresen har spilt i den russiske ishoceyklubben SKA St. Petersburg siden 2011. De russiske lagene spiller i KHL-ligaen, der det pumpes inn penger fra rike investorer, blant annet fra oljebransjen.

- Ingen skandaler med Johaug og Bjørgen

Alpint, ishockey og golf er idretter som vekker større interesse blant utenlandske sponsorer enn langrenn. Skistjerner som Marit Bjørgen og Therese Johaug hevder seg imidlertid på inntektstoppen, mye takket være deres status blant nordmenn flest, og den følgelige sponsorinteressen.

Arntsen mener det er flere grunner til at Johaug og Bjørgen er populære på sponsormarkedet.

— Det er først og fremst resultatene. Samtidig er de glade og jordnære, og jeg tror folk liker å se på dem som typiske, norske jenter. Det har ikke vært noen skandaler med dem, det har det heller ikke vært med Aksel Lund Svindal for eksempel. Det appellerer til nordmenn, sier Arntsen.

Her er listen over inntekt og formue til landets mest populære idrettsutøvere (øverst er mest populær):