I dag — søndag - er det nøyaktig en måned til mesterskapet som på mange måter vil definere Charlotte Kallas idrettskarriere. Og etter at Kalla tok et gull og to sølv under Sotsji-OL fikk svenske langrennsfans virkelig troen på at Falun-VM kunne bli et stort mesterskap for den populære 27-åringen.

Kalla har imidlertid slitt med å hevde seg mot den totale norske dominansen i sporet denne sesongen, og bunnivået ble nådd forrige søndag, da Kalla bare ble nummer fire på fellestarten i Skandinavisk Cup i VM-løypene i Falun, hvorpå hun senere utbrøt «skal jeg være 40 sekunder bak i den skandinaviske cupen, har jeg ingenting i VM å gjøre».

En uke senere var Kalla ved langt bedre mot da hun stilte opp i et videointervju med Dalarnas Tidningar.

— Det blir spennende med et hjemme-VM. Jeg husker da de stemte over hvem som skulle ha VM i Tyrkia (FIS-kongressen i Antalya i 2010, journ. anm.). Da var VM langt borte, men det føles fortsatt som det var i går, sier Kalla i intervjuet.

- Hvordan blir det å gå VM på hjemmebane?

— Det er aldeles spesielt. Det er ikke mange som får muligheten til det, så sånn sett er det unikt. Friskt i minne har vi VM i Oslo, og hvilken stemning det var der. Å følge nordmennene fra siden, og se hvilken støtte de hadde fra folket, det var noe ekstra spesielt. Jeg håper det kommer til å være mye blågult blant fansen, selv om jeg vet at det blir mange nordmenn som kommer til Falun også.

— En stor idrettskvinne

Kallas aller sterkeste konkurrent til VM-suksess ser ut til å bli Marit Bjørgen. Den norske 34-åringen dominerte fullstendig i Tour de Ski, der hun vant hele seks av syv etapper.

Kalla forteller at Bjørgen ikke bare er en konkurrent, men også en stor inspirasjon for henne.

— Det er inspirerende å se hvor fort hun kan gå, uansett om det er sprint eller distanse, klassisk eller fri teknikk. Hun har en høy kapasitet.

- Hva imponerer deg mest ved Bjørgen?

- Den mentale styrken, og at hun er så utrolig jevn. Hun har det nivået hun har, men likevel fortsetter hun å motivere seg selv til å gi maks i alle konkurranser. Hun er en stor idrettskvinne, sier Kalla.

Denne sesongen er det ikke bare Marit Bjørgen som har levert bedre enn Kalla. Therese Johaug, Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg, Ragnhild Haga og Maiken Caspersen Falla ligger alle foran Kalla på sammenlagtlisten i verdenscupen, blant annet fordi svensken sto over Tour de Ski for å prikke inn VM-formen.

— Det er imponerende hvilken bredde de har i troppen. Det er så mange som tar steg hvert år, og er med lengst fremme. Det må være utrolig inspirerende å ha slike sparringspartnere på treningsleirer, sier den svenske skistjernen.

Kalla er kjent for å være sterkest i fri teknikk. Dermed er ti kilometeren i fri teknikk, som arrangeres 24. februar, kanskje svenskens største sjanse til medalje under VM.

Langrennskvinnenes første konkurranse under VM går av stabelen 19. februar. Da er det sprintprolog.