– Vi har våre antakelser basert på undersøkelser som er gjort de siste årene. Det er langt verre enn vi hadde håpet – over 10 prosent, sier generaldirektør David Howman i Verdens Antidopingbyrå (WADA) i et intervju med BBC Hardtalk.

For mange slipper unna dopingtestene, mener WADA.

– Det bekymrer oss, for tallet på juksemakerne som fanges opp av systemet er langt lavere. Ikke i alle idretter, men i noen, sier Howman videre.

– Kan stemme i noen grener

Anders Solheim er daglig leder i Antidoping Norge.

– Jeg tror nok at det kan stemme i noen idrettsgrener noen steder i verden, blant annet i friidrett. Men jeg stiller meg tvilende til at over 10 prosent av alle eliteutøvere er dopet, sier Solheim til Bergens Tidende.

– Si at vi har 2.000 eliteutøvere i Norge. Da skal 200 av dem dope seg. Det vil overraske meg. Så er spørsmålet hva man her definerer som eliteutøvere: Er det dem med meldeplikt, topputøvere nasjonalt eller hva, sier Solheim.

Tidligere WADA-president Dick Pound har uttalt at fire av fem dopingsyndere ikke blir tatt.

David Howman, som gir seg neste år etter 12 år i WADA, klager på manglende ressurser til antidopingarbeidet.

– Da jeg startet i WADA hadde Wayne Rooney 4 millioner dollar i årslønn i Manchester United. Nå har han rundt 30. I WADA hadde vi et årsbudsjett på 20 millioner dollar da jeg begynte, nå er det 30. Det er neppe den rette måten å ta tak i dopingproblemet, sier generaldirektøren.

Bekymret for ungdommen

En ting er eliteutøverne, men det som bekymrer WADA aller mest er barn og ungdom som bruker dopingmidler. WADAs generaldirektør sier at stadig mer penger i idretten gjør barn og ungdom sårbare for dopingmidler.

– Det som bekymrer oss aller mest er ungdom som ikke har slått igjennom og som leter etter gjennombruddet, og da kan bruk av doping være en snarvei til suksess. Ikke bare er barna i faresonen, noen ganger oppfordres de til å dope seg av folk rundt dem: Trenere, ja til og med foreldre. Det er en enkel vei til å skaffe seg penger, sier Howman.

Anders Solheim i Antidoping Norge føler at Norge er langt fremme både når det gjelder arbeid ut mot ungdom og breddeidrett.

– Norge har valgt å kriminalisere doping. Antidoping Norge er opptatt av å drive forebyggende arbeid mot ungdom i tidlig alder, det tas prøver på lokale treningsstudio, og vi er blant få som tar prøver i breddeidretten. Vi kan for eksempel dukke opp på Stoltzekleiven Opp i Bergen, sier Anders Solheim.