SANDNES: San Francisco. Doha. Eugene. Og noen dager i Sandnes. Lørdag løp han 800 meter i Stjørdal. Og torsdag kveld skal 24 år gamle Henrik Ingebrigtsen forsøke å sette norsk rekord foran 15.000 tilskuere på Bislett.

I løpet av mai har han løpt 5000 meter i California og 3000 meter i 38 varmegrader i Qatar, tvunget kroppen til å tåle smerten, tvunget seg selv til å tenke annerledes. Han har løpt lange distanser og korte distanser, sittet timevis på transkontinentale fly og stilt til start stinn av mengdetrening og intervaller.

I mars løp han to distanser under innendørs-EM i Praha. Konkurrentene bare ristet på hodet av den gale nordmannen som skuslet bort egne gullsjanser fordi han gapte for høyt.

Mentale utfordringer

Henrik Ingebrigtsen kunne valgt å følge opplegget som har gjort ham til Norges største friidrettsstjerne. Han kunne valgt det trygge og gode, det han vet fungerer, sagt seg fornøyd med å sette norske rekorder innimellom og hatt fine dager i rekkehuset på Håbafjell.

Problemet er dette; OL i Rio de Janeiro i 2016. Det er da han skal være raskest, smartest, tøffest og best. Det er i Rio at Henrik Ingebrigtsen skal ta medalje på 1500-meteren og vise at det er mulig å bli verdens beste til å løpe selv om du er hvit, skarrer på R-en og heier på Sandnes Ulf.

Derfor eksperimenterer han nå. Med reiser, distanser og belastning. For å bli raskere. Men mest for å bli tøffere i hodet.

— Alle som stiller til start i OL-finalen neste sommer kan løpe fort nok til å vinne. Det som skiller medalje fra femteplass er de mentale kvalitetene, forklarer trener og pappa Gjert Ingebrigtsen.

Leveringsgaranti

Det nye opplegget ser også ut til å fungere. For første gang på mange år er det ingenting i veien med Henrik Ingebrigtsen. Han har ingen skader og har nesten ikke vært syk i vinter. Tidene så langt er bedre enn på samme tid i fjor.

I Eugene forrige helg løp 24-åringen den engelske milen på 3.53,43. I fjorårets stevne samme sted løp han på 3.53,62 - det holdt til norsk rekord. Den forbedret han senere under Bislett Games i fjor, og persen hans lyder nå på 3.50,72. — Jeg er fornøyd med at han har åpnet fortere enn han noensinne har gjort på den distansen. Det lover bra. Samtidig har vi gjort en del nye ting denne sesongen, som vi ikke helt vet hvordan vil slå ut.

Årets store mål er VM i slutten av august, men selv om det mesterskapet ligger der, er det OL i Rio de Janeiro neste år som betyr aller mest, sier trenerpappaen.

— Selv om det er VM-sesong, har vi råd til å eksperimentere. Det har vi ikke neste år. Da er det OL - og da må vi kjøre et opplegg som vi vet fungerer, sier Ingebrigtsen senior.

Selv vil ikke Henrik Ingebrigtsen gå så langt som å si at han gambler med sesongopplegget. Men 24-åringen innrømmer at belastningen har vært stor de siste månedene.

Må blidgjøre Nike

— Årets hovedmål, VM i Beijing i slutten av august, kommer seinere enn EM gjorde i fjor. Derfor har jeg trent litt mer og litt hardere et stykke lenger utpå våren enn forrige sesong. Jeg har også løpt flere lange distanser som 3000 og 5000 meter. Sesongen blir lang, men fra nå av er det 800 meter, drømmemila og 1500 meter som gjelder, sier Sandnes-løperen.

Han er greit fornøyd med det han gjorde i Eugene. Uten ordentlige forberedelser ble det bare en snartur til Diamond League-stevnet for å unngå for mye jetlag. Henrik Ingebrigtsen har nemlig langt viktigere løp i vente.

— Det gikk egentlig bedre enn forventet, men det er ikke en optimal måte å gjøre det på med tanke på å prestere best mulig. Jeg må likevel delta i Eugene, mest fordi det står i kontrakten min med Nike at jeg skal gjøre det, forteller han.

Lovende takter

Derfor har Ingebrigtsen brukt den siste uken på å hente seg inn igjen fra reisen og samle overskudd til Bislett Games. Samtidig har han gjennomført noen svært lovende treningsøkter hjemme i Sandnes.

— Jeg har viktige løp foran meg, men dette bør ikke påvirke meg i negativ retning. Det gikk jo bra på Bislett da vi gjorde det på samme måte i fjor, minner Norges største friidrettsstjerne om.

Etter å ha løpt 800 meter på 1.49,39 under BDO-lekene i Stjørdal lørdag, gikk turen videre til Oslo for Ingebrigtsen. Om tre dager er han det store, norske trekkplasteret på Bislett stadion.

— Stjørdal var en grei gjennomkjøring. Jeg har en god magefølelse og gleder meg veldig til det som skal skje på torsdag, sier han.