Noen velger kaptein nokså tilfeldig. Lar det til og med være opp til spillerne. Andre ser på vedkommende som den viktige nestlederen under treneren.

Enkelte blir kaptein på grunn av sin fortreffelighet på banen. Som Diego Maradona. Verbalt og intellektuelt lå han i OBOS-ligaen, men han var spilleren de andre visste at kunne føre laget til seier. Ledestjernen. Maradona ble landslagskaptein for Argentina.

Anders Svensson var en eldre spiller på det svenske fotballandslaget enn Zlatan Ibrahimovic, men han skjønte godt hvorfor Erik Hamrén valgte Zlatan som kaptein.

Diego Maradona fra Argentina. Her fra 1993 i sine glansdager. Foto: Reuters

— Zlatan kan finne på hva som helst, når som helst, og mot hvem som helst. Vi vet at vi alltid kan vinne med ham på laget. Det gir trygghet og et «boost» for laget, sa Svensson.-Han er en fotballspiller i verdensklasse. Men Zlatan er også blitt en stor leder, mente Hamrén.

Å spørre Zlatan om han er en god kaptein er helt unødvendig. Antagelig mener svensken at han er verdens beste – der også!

Rolle med utviklingspotensial

Ikke overraskende har Olympiatoppen (OLT) hatt kapteinsrollen under lupen. OLT har til og med hatt en egen person som har jobbet med temaet, Liv Hemmestad. På norsk idretts høyeste nivå er kapteinsrollen altså ikke undervurdert. Men er den det mange andre steder?

-Basert på min kjennskap, har jeg inntrykk av at denne rollen har et utviklingspotensial. Det er imidlertid store forskjeller i de ulike idrettene. I lag der ledelsen legger vekt på involvering og medansvar, har kapteinsrollen som regel større betydning enn i lag som ledes på en mer styrende måte, der spillerne i mindre grad kan påvirke utviklingen i laget. I noen lag har imidlertid kapteinen en viktig rolle som kulturbærer og fungerer i en mellomlederrolle, sier Hemmestad.

-Kvinnelandslaget i håndball har lagt stor vekt på utvikling av denne rollen, over lang tid. De har jobbet for å utvikle et handlekraftig kapteinsteam, som understøtter en coachingfilosofi hvor utøverne blir sett på som en viktig kunnskapsressurs, og der involvering og medansvar er sentrale verdier. I tillegg til å jobbe med å utvikle sine kvaliteter som spillere, har kapteinsteamet også fokus på å utvikle seg i lederrollen.

Skaper dynamikk

— Å være kaptein er en mellomlederrolle, og den er viktig i mitt lag. De som er i den rollen får trening i coaching, og vi mener at et team er bedre enn en enkeltperson. Da kan de kan utfordre hverandre og skape dynamikk, bruke hverandres spisskompetanse, sier trener for håndballjentene, Thorir Hergeirsson, som selv velger kaptein og visekaptein.

Karoline Dyhre Breivang var kaptein da håndballandslaget tok gull under EM i Ungarn Foto: Vidar Ruud, NTB Scanpix

-Det blir feil i mitt hode at spillerne skal velge kaptein. Spillerne velger den tillitsvalgte. Kapteinsteamet er en ressurs som skal sparre med trenerteamet, sier isledningen, som alltid har vært opptatt av kapteinsrollen.— Både som spiller og trener var jeg det. Det er viktig å ha en forlenget arm – både på og utenfor banen – og en god kaptein øker mine muligheter for å gjøre en god jobb som trener. Mange prosesser blir lettere. Er kapteinsteamet velfungerende, slipper treneren å få ting på sitt bord, mener Hergeirsson.

Tollefsen liker rollen

I gangen i Jar Ishall treffer vi Ole-Kristian Tollefsen. Sammen med lagkameratene er han inne i de siste forberedelsene til ishockey-VM i Tsjekkia.

— Kapteinsrollen er ikke noe jeg går og tenker på. Den er blitt naturlig for meg. Jeg har vært kaptein helt siden juniordagene. Men jeg tenker mye på gruppen, og jeg setter laget foran meg selv.

-Har du fått noen instruks om hvordan kapteinsrollen skal utøves?

-Nei, det har jeg funnet ut selv gjennom blant annet å studere andre kapteiner. Jeg har lært mye i USA, sier Tollefsen, som spilte for Philadelphia Flyers og Columbus Blue Jackets. Han mener at hans opptreden under press kan være bra for laget.

Ole Kristian Tollefsen går med en stor C på brystet. Han er Norges kaptein i VM. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix

-Jeg har alltid likt å spille med press, og jeg er aldri nervøs. Det teller å vise gutta at du har roen og troen. Troen på at alt løser seg til slutt, sier 31-åringen, som har vært kaptein på juniorlandslaget, Modo, Färjestad og A-landslaget.-Ole-Kristian står for det laget vil stå for, sier landslagssjef Roy Johansen, som selv valgte Tollefsen og kaller det et naturlig valg.

— Han har den riktige karakteren som person.

"Vi vet det når vi ser dem"

Liv Hemmestad sier dette om hvordan man bør finne frem til den riktige kapteinen:

— En kaptein bør være et godt lederemne, og helst være faglig dyktig, trygg i utøverrollen og nyte naturlig respekt i gruppen. Han/Hun bør også ha god menneskekunnskap; personlig klokskap og gode kommunikasjonsferdigheter. Kapteinen må helst kunne stå i det som er ubehagelig, for eksempel uenigheter. Når man har et kapteinsteam, bør de ha komplementære ferdigheter og representere ulike grupper i laget, for eksempel både nybegynnerne og de erfarne.

- Hvordan finner man dem?

Trine Rønning skal lede fotballandslaget under VM i Canada i sommer. Her med Emilie Haavi (t.v.). Foto: Vegard Grøtt, NTB Scanpix

— Det er gjerne slik at "vi vet det når vi ser dem". De inntar ofte scenen med en naturlig selvfølgelighet, og de er i autoritet. Det betyr ikke at de er autoritære, men de er i respekt. De har som regel stor kontakt med målet, som for eksempel gleden ved å gå på ski, og er nysgjerrige på utvikling, både egen og andres. De er gode til å balansere mellom det individuelle og det kollektive og gjør gode, situasjonsbestemte og verdiforankrede vurderinger og beslutninger.

Lund Svindal også kaptein

Liv Hemmestad svarer slik på spørsmålet om de beste kapteinene hun har opplevd:

— Det finnes mange dyktige kapteiner, både de som har en formell rolle, slik som Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg på langrennslandslaget, og kapteinsteamet på håndballandslaget kvinner forrige sesong; Karoline Dyhre Breivang, Stine Bredal Oftedal og Camilla Herrem. Gro Hammerseng opplevde jeg som en meget god kaptein. Hun var trygg i rollen, tydelig og ivaretagende på samme tid. Aksel Lund Svindal fremstår som en god uformell kaptein. Gode ledere, som de nevnte, er som oftest tydelige, ydmyke, har gjennomføringskraft og besitter viktig menneskekunnskap, sier Liv Hemmestad.

Det er ikke nok bare å spise kapteinskjeks.