LARVIK (Aftenposten.no): En kaptein kan kanskje brukes til noe mer enn å hilse på dommeren og velge side etter myntkastet? Gro Hammerseng-Edin har bestemt seg for å utforske coaching og lederskap hos en profesjonell aktør.

— Jeg har lyst til å være tydeligere i rollen utenfor banen. Og jeg har skjønt at jeg må ta ansvaret selv, ikke sitte og vente. Derfor har jeg booket møter med ledelsen og innkalt til spillermøter. Jeg har brakt informasjon videre til spillerne, og jeg tror jeg har vært god å ha for jentene, blant annet gjennom krisen. (Larvik Håndballklubbs økonomiske krise.)

Gro Hammerseng-Edin taler på et kursrom på Farris Bad i Larvik til en forsamling av ledere i næringslivet. Hun er ikke innkalt som foredragsholder, men er selv kursdeltager på lederprogrammet Ord til handling, som drives av tidligere skøytetrener Hans Trygve Kristiansen og Hilde Glenne. Også Dag Kaas og Johan Kaggestad har vært med å utvikle det, og lenger tilbake ligger også tanker fra Kjell Schou Andreassen.

Forsamlingen av ledere for vidt forskjellige virksomheter lytter andektig når en av norsk håndballs store lederfigurer forteller. Det har de all grunn til mener Kristiansen.

— Næringslivet har mye å lære av idretten. Idrettsfolk gjør prosessen bedre. De har en annen inngang.

Vil løfte rollen

Da Gro meldte seg på lederprogrammet sammen med Karoline Dyhre Breivang – i fotsporene til blant andre Larvik-trener Ole Gustav Gjekstad - visste hun ikke helt om hun gjorde det for å få noe å falle tilbake på når hun gir seg med håndballen om noen år, eller om det var for å bli en enda bedre kaptein. Nå er hun blitt svært bevisst på at hun kan bli det siste.

— Jeg ønsker å coache mer i treningshverdagen. På selve treningen er det så liten tid. Jeg har lyst til å være tydeligere også utenfor banen. Og etter å ha vært på dette kurset er jeg tvunget til å være det, sier Gro og ler. Hun ble kaptein allerede da hun var ungjente på Gjøvik HK. Siden ble hun det også på landslaget.

— Jeg er en type som tør å si alt, men jeg bruker mye energi på det etterpå. Hvis man slår i bordet, er det en grunn til det. Så får man tåle at det kan bli litt ubehageligheter etterpå. Jeg vil gjerne ta lederrollen – i tillegg til å være en omsorgsperson, sier Gro.

Vil påvirke hele Larvik-kulturen

Larvik HK har opplevd en sesong som vil bli husket - på flere måter. På banen er jentene ubeseiret både ute og hjemme, og semifinale i Champions League venter. Utenfor banen var klubben en lang periode truet av konkurs. Kaptein Gro har vært sin rolle bevisst.

— Jeg har vært opptatt av å være et fjell på laget i krisesituasjonen. Den største utfordringen etterpå var den første kampen da krisen var over. Trodde vi at vi kunne slippe ned skuldrene? spør Gro, som ikke er ferdig med krisen ennå.

— Vi trenger å påvirke hele klubbens kultur. I idretten er det fortsatt mye dugnadspreg. Vi i Larvik kan bli bedre organisert. Jeg liker å fylle på i «kassa mi» med kunnskap.

Ubevissthet rundt kapteinsrollen?

Gro har ikke vært så opptatt av å være leder, men har fått oppgaven på alle lagene hvor hun har vært.

— Jeg er blitt reflektert rundt kapteinsrollen, men jeg har aldri fått beskrevet oppgaven min. Det er ofte opp til hver enkelt å definere rollen. Men gjennom handling er jeg blitt enda mer bevisst. Jeg tok opp dette med Ole (Gustav Gjekstad), men han sa bare: Det funker jo! Men jeg syns rollen kan være litt klarere. Om man ikke setter opp en instruks, så i alle fall noen forventninger. Det hadde også vært hyggelig om Marit (Breivik) og Thorir (Hergeirsson) hadde sagt hva de hadde forventet å få ut av det da jeg ble kaptein på landslaget som 23-åring. Jeg kan jo tro masse om hvorfor de valgte meg.

— Er kapteinsoppgaven et forsøkt tema i idretten, Kristiansen?

— Det er jo hyggelig hvis vi ligger foran Olympiatoppen på dette området. De har ikke alltid alle løsningene de heller, og vi driver med spisskompetanse på ledelse, sier Kristiansen, som selv har vært knyttet til Olympiatoppen.

— Idrettsledelse er så tydelig. Vi sitter og ser det på TV eller som tilskuere. Derfor er det så gøy å samarbeide med de fra idretten, sier Kristiansens makker, Hilde Glenne.

Gro – ikke gro fast

Ord til handling er et program som går over et helt år. I tillegg til de store fellessamlingene annen hver måned, jobbes det også i mindre grupper.

— Du kan ikke være sterk hvis du ikke er sårbar. Det er fint med Gros tydelighet på begge deler. Den polariseringen gjør Gro til en god leder, mener Glenne.

— Kurset har gjort meg rollen min mer bevisst og gitt meg lyst til å utvikle meg i lederrollen. Det er spennende å møte mennesker fra andre bransjer og finne felles trekk, suge ut noe. Jeg føler at når jeg sier noe, må jeg også gjøre det. Jeg har lyst til å være en person som ikke bare prater, men får ting til å skje. Og med litt ydmykhet kan man få til store ting sammen. Gro – eller gro fast, er en setning jeg bruker. Jeg har lyst til å vokse og utvikle meg. Det er vel meningen med livet – i tillegg til kjærligheten?