BRUSSEL: — Fotballaget er faktisk limet som holder oss sammen, sier skribenten Hans Vandenweghe til Aftenposten.

Søndag kveld møter Les diables rouges – De røde djevlene – Norge til den siste testen før EM-åpningen mot Italia 13. juni.

Nasjonen har lenge vært splittet mellom nederlandsktalende Flandern i nord, fransktalende Vallonia i sør og den multikulturelle EU-hovedstaden Brussel i midten.

22. mars ble belgierne og resten av Europa rystet av terroraksjoner på flyplassen og en T-banestasjon i Brussel. 35 ofre og tre selvmordsbombere ble drept, over 300 mennesker skadet.

Utfordringene knyttet til ekstremisme og integrering preger den offentlige debatten.

Fra før finnes det nok av politikere både i Flandern og Vallonia som lenge har vært mest opptatt av å snakke om at man ikke har noe til felles i landet. For to år siden ble for første gang et flamsk nasjonalistparti størst i det belgiske valget.

Etter valget i 2010 trengte de folkevalgte 541 dager på å danne regjering.

— Det er litt pompøst sagt, men landskampene er de eneste øyeblikkene hvor vi føler oss som belgiere. Folk sier at det er det eneste som fortsatt fungerer i landet, sier Vandenweghe.

Økser begraves

Det er denne bakgrunnen som gjør det så spesielt at belgiere over hele landet drar på seg den røde drakten og heier på Eden Hazard, Kevin De Bruyne og resten av de mange stjernene de neste ukene. Forventningene er store, laget går inn i mesterskapet som nummer to på FIFA-rankingen, best av alle i Europa.

— Laget får frem det beste i det belgiske samfunnet, alle økser begraves når de spiller. Det er noe som gjennomsyrer hele det belgiske samfunnet, og setter de tradisjonelle, politiske motsetningene i et annet perspektiv, sier Paal Frisvold som har bodd 20 år i landet og leder Geelmuyden Kieses kontor i Brussel.

Under VM for to år siden pekte flere av landets fremste politikere på hva laget faktisk betyr som samlingspunkt.

— Det viser at belgiere kan oppnå store ting sammen, sa utenriksminister Didier Reynders.

— Vi kan stemme på et parti som ønsker å dele landet i to den ene uken, for så å vifte med belgiske flagg på et fotballstadion den neste. Ja, det er rart, sa finansminister Johan Vande Lanotte.

Har du fått med deg denne?

Belgiernes trener, Mark Wilmots gir spillerne instrukser på lørdagens trening før treningskampen mot Norge. Foto: NTB Scanpix

Et flerkulturelt lag

Vandenweghe ser at det har skjedd en klar endring i sammensetningen av den belgiske troppen siden årtusenskiftet. Den gang var det gjerne bare et par spillere som ikke hadde en typisk belgisk bakgrunn.

— Nå er halve laget det vi kaller «nye belgiere», etnisk kommer de fleste av dem fra nordlige og sentrale deler av Afrika, sier han, og legger til at noen av dem kommer fra Molenbeek, bydelen som de siste månedene er blitt kjent som terrorens vugge i Europa.

Ekstra tydelig vil det bli under OL når Mourad Laachraoui representerer landet i taekwondo. EM-vinnerens bror, Najim var blant terroristene som sprengte seg i luften og tok med seg et titalls mennesker i døden på flyplassen 22. mars.

— Spillerne er helt klart rollemodeller for det nye Belgia, sier sportsskribenten, som likevel er usikker på hvor stor effekten er på folks holdninger på lengre sikt.

Frisvold mener den flerkulturelle dimensjonen på dagens landslag er kjempeviktig og positivt for nasjonen.

— Vi har jo i etterkant av terroren sett at en del har et anstrengt forhold til muslimer. Da er en tv-skjerm som hver eneste kveld er full av det nye, flerkulturelle og inkluderende Belgia, hvor de vi ser på med skepsis på T-banen er de som forsvarer nasjonalfargene, en gave fra himmelen til et splittet land.

Her kan du lese en lignende sak om Island:

Diversitet et pluss

Belgia er et føderalt, konstitusjonelt monarki som har en komplisert administrativt struktur hvor landet er delt inn i både tre regioner og tre samfunn. Disse har alle hver sine politiske institusjoner og et utstrakt indre selvstyre.

Johnny Gallefoss mener systemet påvirker fremdriften i landet, er tungvint og fører til at prosesser går trått og tar lang tid.

— Samtidig er belgierne stolte over denne diversiteten. De fleste vokser opp som flerspråklige, utfordringene er også et pluss. Landslaget er et forsterket symbol på det, sier vestlendingen, som de tre siste årene har vært trener for BX Brussel.

Laget eies av Vincent Kompany, midtstopperen til Manchester City som er kaptein på det belgiske landslaget, men som mister EM på grunn av skade.

Visjonen er å skape en ekte Brussel-klubb som helt oppriktig kan si at den er tilgjengelig for alle. Selve stammen og grunnlaget i klubben er de sosiale prosjektene, de sportslige satsingene må hele tiden ta hensyn til disse.

Tiltak på grunn av terrorfaren i Belgia:

Belgiske supportere under VM i Brasil.

Glede og kjærlighet

Målet er også å kunne konkurrere med de aller beste ute på banen, men det skal ikke skje på bekostning av det viktigste.

— Vi vil være en klubb for gutten i gaten. Vi har for eksempel fire steder hvor vi regelmessig har treninger og turneringer på gatehjørner og under broer, sier Gallefoss.

Ved en anledning han representerte klubben på en turnering for hjemløse så han en spiller som imponerte med et skyhøyt nivå. Gallefoss fant ut at han hadde spilt ungdomslandskamper for Irak. Uten de rette papirene hadde han foreløpig bare en tilværelse på gaten

Gallefoss tror terroren påvirker belgierne på ulike måter. I Brussel er kanskje samholdet og «nå må vi vise at vi tror på hverandre»-holdningen mer gjeldende, mens det i Vallonia og Flandern råder en holdning at «nå står det ikke bra til med hovedstaden vår, er ting på vei ut av kontroll?»

Derfor håper han inderlig at belgierne får seg et løft med EM.

— Jeg håper det kan skape mye optimisme, glede og kjærlighet, det trenger de jo nå.

Glemme for et øyeblikk

Selv om lager er best av de europeiske på FIFA-rankingen, mener Vandenweghe at belgierne ikke går rundt og tror at de er nest best i verden.

Foreløpig har de til gode å slå en av de store fotballnasjonene som Spania eller Tyskland når det gjelder som mest i et mesterskap. Han mener belgierne ikke lenger har så stor tro på landet sitt, spesielt ikke etter terrorangrepene i Brussel.

— Skal laget hjelpe oss med noe, så er det å glemme. Om vi vinner eller kom til finalen kan vi iallfall for noen dager føle oss som et stort land igjen, sier Vandenweghe, som imidlertid tror at folk uansett fort vil begynne å klage på regjeringen igjen og alt vil være som før.

— Iallfall når sommeren er over og hverdagen innhenter oss

Her er noen saker om det norske landslaget før kampen:

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor Reals møkkamann, Mourinho, supporterklubben og mini-EM er blant temaene: