16 år gamle Birk Risa selges i disse dager til den tyske Bundesliga-klubben FC Köln, mens skotske Steven Lennon selv regner med å bli solgt tilbake til islandsk fotball innen kort tid.

Sandnes Ulf kan ikke regne med å tjene veldig mye penger på noen av dem, men at to spillere på proffkontrakt forlater klubben åpner for muligheten til å hente inn minst én ny spiller.

Sandnes Ulf-ledelsen har hele sommeren vært klare på at noen spillere må forlate klubben før det eventuelt kan hentes inn nye spillere. Nå er akkurat det i ferd med å skje.

— Vi jobber ikke aktivt med å selge noen, men det er riktig at det er interesse rundt et par av våre spillere. Avtalen om Birk Risa er ikke helt i boks ennå, og vi har foreløpig ikke fått noe skriftlig bud på Steven Lennon. Altså er det ingenting som er avklart ennå, sier daglig leder Tom Rune Espedal.

Aftenbladet kjenner likevel til at det jobbes aktivt i kulissene med å finne spillere som kan hentes til klubben.

Tom Nordlie svarte ikke på henvendelser i torsdag kveld.

Jakter førsteellever

Parallelt med arbeidet med å forsterke troppen har Tom Nordlie en voldsom jobb med å forberede Sandnes Ulf til lørdagens hjemmekamp mot Strømsgodset. Etter to treninger begynner Sandnes Ulf-treneren å få et klarere bilde av hvilken førsteellever han starter med.

— Jeg ser ting klarere i dag enn jeg gjorde i går, sier Nordlie til Aftenbladet.

I Sandnes Ulf råder Nordlie over en forholdsvis jevn spillertropp. Ferdighetsmessig er det liten forskjell på de beste og nest beste spillerne. Derfor støter Nordlie på noen utfordringer når han skal velge seg en førsteellever. Ifølge Sandnes Ulf-treneren vil spillernes form og hvem motstanderen er prege laguttaket.

Dømt ut ifra de to første treningene til Nordlie ser det ut som om han velger en forsvarsrekke med Vegard Aanestad, Edier Frejd, Derek Decamps og Erik Tønne. På midtbanen er Aksel Berget Skjølsvik suspendert. Dermed blir det høyst trolig Anel Raskaj som den sentrale midtbanespilleren, med Henrik Furebotn og Tijan Jaiteh som indreløpere.

Offensivt er det litt mer usikkert hva Nordlie velger. Under onsdagens trening spilte Diego Rubio midtspiss under formasjonstreningen, mens det torsdag var Ole Kristian Langås som var i startelleveren. Marius Helle ble brukt som venstre kant, mens Fredrik Midtsjø spilte høyrekant begge dagene.

Selv om han ikke har fått full oversikt og bestemt seg for laguttaket, har Nordlie i det minste lært seg navnene til spillerne.

— Det er merkelig med det. Jeg kjente ikke laget så veldig godt, men etter 10 minutter på feltet kunne jeg navnene deres. Slik er det etter så mange år som trener og lærer, sier Nordlie.

4-3-3-formasjon

En ting er å bestemme seg for en startellever, en annen ting er å få spillerne til å spille den fotballen han ønsker at de skal spille. Under de to første treningene har Nordlie prøvd å få spillerne til å forstå det grunnleggende ved hans fotballfilosofi.

Onsdag hadde de et spillermøte om defensiv struktur og trente deretter på det. Torsdag snakket de før treningen om de offensive hovedtrekkene, og drillet deretter på dem under treningen.

52-åringen er klar og tydelig når han kommuniserer, og velger ofte å stoppe spillet for å korrigere og presisere.

Under torsdagens trening ble det slått en feilpasning på tvers av banen.

«Ballen skal gå bakover og framover. Pasninger på tvers er rødt lys og forbudt. Hvis man skal spille på tvers skal det være så klart at det ikke kan gå galt. Vi skal ikke skape målsjansene for motstanderen, det må de klare selv», var den klare meldingen fra Nordlie.

Foreløpig har han kun drillet laget i en klassisk 4-3-3-formasjon.

— Jeg synes starten har gått greit. Normalt sett skal vi ikke trene dagen før kamp, men vi kommer til å kjøre en kort økt i morgen der vi ser på både defensiv strukturering og de offensive hovedtrekkene, sier Nordlie til Aftenbladet.

Allerede lørdag venter Strømsgodset på Sandnes stadion. Derfor har ikke Nordlie god tid til å få ting på plass.

— Jeg kan ikke klage over at vi har dårlig tid. Vi må bruke den tiden vi har best mulig. Jeg er spent på kampen. Defensivt tror jeg vi kommer til å se bra ut. Offensivt har vi kun gått gjennom hovedtrekkene så der ligger nok den største utfordringen, sier Sandnes Ulf-treneren.

Ingen treningsrevolusjon

Både onsdag og torsdag varte treningene i underkant av to timer. Nordlie har alltid vært kjent for å kjøre harde treningsregimer.

Da han i 2006 overtok et Viking-lag på bunnen av tabellen fikk han en spillergruppe som ikke var veldig godt trent. Situasjonen er annerledes i Sandnes Ulf og derfor føler ikke Nordlie at han må kjøre opp treningsmengden.

— Ferdighetsmessig var Viking-laget blant de fire beste i eliteserien, men de var dårlig trent. Derfor hjalp det å få litt struktur på laget. Det de manglet av kapasitet tok de igjen med gode ferdigheter. Her er laget mye bedre trent og derfor kan vi trykke mer til i måten vi spiller på. Men her har vi ikke like mye ferdigheter som Viking hadde i 2006. Derfor er det et ganske annerledes utgangspunkt jeg har i denne jobben, sier han.

Positiv Helle

Marius Helle har stort sett spilt midtspiss under tiden sin i Sandnes Ulf. At han nå kanskje havner ut på venstrekanten har han ingenting imot. I Bryne hadde han stor suksess med å spille venstre kant.

— Jeg synes det virker spennende å spille kant i en 4-3-3-formasjon. Da jeg spilte i Bryne var jeg en litt framskutt kant i en 4-4-2-formasjon og den rollen stortrivdes jeg i. Det var også da jeg scoret flest mål for Bryne, sier Helle.

Han innrømmer at det har vært mye teori å ta innover seg de siste dagene.

— Det har vært noen kjekke treninger med mye informasjon som skal inn. Han har veldig mange gode poeng og mye klokt å si. Nå håper jeg vi kommer med en god reaksjon og sørger for at vi sitter igjen med alle tre poengene på lørdag.