Norges fotballjuvel Martin Ødegaard utpekes som «den norske Messi» av den danske avisen Politiken.

Men Politiken viser til at det finnes nok av eksempler på tenåringsstjerner som forsvant. Avisen har funnet frem til fem eksempler på spillere som aldri fikk den enorme suksessen som de ble spådd.

Nii Lamptey

14 år gammel ble ghaneseren hentet til belgiske Anderlecht. Året etter var han med i G17-VM og ble kåret til turneringens beste spiller.

Ifølge Politiken var Lamptey i klørne på griske agenter som fikk 25 prosent hver gang han ble solgt videre. Han spilte for fem klubber på fem år, og opplevde en solid nedtur.

Lamptey ble aldri den nye Pelé, slik Anderlecht-trener Aad De Mos hadde utropt ham til.

Freddy Adu

Den ghanesiskfødte amerikaneren (24 år) har siden 2006 spilt for 10 ulike klubber, og er for tiden klubbløs. Som 14-åring debuerte Adu i Major League Soccer for DC United, og han fikk en gigantavtale med Nike.

I en alder av 16 år og 234 dager ble han tidenes yngste amerikanske landslagsspiller. Ryktene gikk om at Manchester United, Chelsea og flere andre ville ha ham.

Adu signerte for Benfica i 2007, men slo aldri igjennom. Sist sommer trente han faktisk med Stabæk, uten at det ble noe mer.

Denilson

Det tredje eksempelet som Politiken trekker frem er brasilianske Denilson. I 1998 ble han solgt fra São Paulo til Real Betis for rundt 270 millioner kroner og ble med det verdens til da dyreste fotballspiller.

Denilson spilte VM-finaler for Brasil både i 1998 (tap) og 2002 (seier), men den driblesterke vingen innfridde aldri de store forventningene. Denilson var best som tenåring, og avsluttet karrieren med spill i Saudi-Arabia, USA, Vietnam og Hellas.

Bojan Krkic

Kom til Barcelona som åtteåring og debuterte for A-laget i en alder av 17 år og 19 dager.

Men han klarte aldri å spille seg til fast plass, og etter sesonger som superreserve ble han solgt til Roma før ferden gikk videre på lån til Milan og senere Ajax.

Krkic er nå i Stoke og gjør sakene sine bra. 24-åringen er ikke i nærheten av å kunne sammenlignes med for eksempel Freddy Adu, men det viste seg at han ikke var god nok for de største klubbene.

Sebastian Deisler

Tyskeren Sebastian Deisler. Foto: Christof Stache, AP

Deisler er den femte spilleren som trekkes frem av Politiken. Deisler debuterte i Bundesligaen som 18-åring for Borussia Mönchengladbach. Han endte til slutt hos Bayern München, men Deisler var plaget med skader og klarte aldri å leve opp til forventningene.Deisler slet med depresjon, og i 2007 la han opp som 27-åring. ”Var jeg svak? Jeg var 19 eller 20 år da Tyskland mente at jeg kunne være deres redningsmann på fotballbanen”, uttalte Deisler til en tysk avis.