OVERRASKET VINNER. Rebecca Hilland var raskeste kvinne opp til Fløyen. Hun overrasket dermed seg selv, fordi hun i det siste ikke hadde trent på motbakkeløp. Foto: Marita Aarekol
MED BARNEVOGN. Kyrre Lerche Vaular tok med seg sønnen Jesper (6 måneder) opp bakkene. -Man bruker litt andre muskler, og jeg ble utrolig sliten i korsryggen, sier barnefaren. Foto: Marita Aarekol
SPREK 12-ÅRING. Vanessa Andrea Hilland (12) var blant de fremste i løypen. -Det var veldig kjekt. Jeg tapte spurten, men det går fint, sier 12-åringen. Foto: Marita Aarekol
SKADET FAVORITT. Eli Anne Dvergsdal hadde på en normal dag kjempet om seieren, men en skade holdt henne tilbake. Hun klarte likevel å ta annenplassen. Foto: Marita Aarekol
KLOVNERI. Ikke alle tar motbakkeløpet like alvorlig. Her er en av deltakerne som løftet stemningen i løypen. Foto: Marita Aarekol

På torsdag avlyste Torstein Tengsareid turen til Bergen, men dagen før Fløyen Opp ombestemte han seg.

Det skulle vise seg å være en lur avgjørelse for Egersund-løperen, som vant løpet lørdag ettermiddag.

Avbestilte hotellet

— Jeg kjente en skade i låret på en trening, og avlyste hotellet så sent som på torsdag. Men med god hjelp fra kiropraktoren min, så bestemte jeg meg for å delta likevel, sier Tengsareid.

- Hvordan er det da å være først over målstreken?

— Det er helt herlig! Jeg visste jeg var i god form, men var usikker på om jeg skulle starte. Med et litt annet opplegg tror jeg at jeg kunne tatt løyperekorden, sier Tengsareid som ikke spurtet for å unngå skade.

LES OGSÅ:

Vant kun uker etter maratonløp

Egersunderen løp på tiden 13:55, og har både en annenplass og tredjeplass fra løpet tidligere. Løyperekorden tilhører Johan Bugge på tiden 13:33. Vinneren i kvinneklassen var også overrasket over å havne øverst på pallen.

— Ja, jeg løp London Marathon for bare tre uker siden, så jeg har ikke fått trent noe på bakkeløp. Så dette var svært gledelig, sier Rebecca Hilland.

Løperen fra Bergen Løpeklubb kom i mål på tiden 16:16 – det nest raskeste i løpets historie.

Fløyen Opp med barnevogn

Fløyen Opp er likevel mest et løp for mosjonistene, deriblant småbarnsforeldre.

Kyrre Lerche Vaular (42) løp med seks måneder gamle Jesper i barnevognen.

— Dette var gøy, men veldig tungt, sier Kyrre Lerche Vaular like etter målgang med sønnen Jesper på slep.

— Fikk dere ikke tak i barnevakt?

— Nei, det var mest for moro. Jeg kjemper ikke fremst i løypen, så tiden er ikke så nøye. Målet er å ta av 10 kilo, og da kan det hjelpe med litt ekstra vekter, sier Vaular med et smil.

- Et unikt motbakkeløp

Motbakkeløpet ble arrangert for sjette gang opp Fløysvingene, og er et av svært få motbakkeløp der det er mulig å løpe med barnevogn.

— Det er ganske unikt at Fløyen Opp er en av få motbakkeløp der det er mulig å løpe med barnevogn. Det er ikke så veldig mange som gjør det, men vi ønsker å tilrettelegge dette løpet for alle – også småbarnsforeldre, sier Kjell Karstensen i arrangørklubben Gular.

Ifølge han tar stadig flere med seg barnevognen på løpetur, også i konkurranseløp.

— Mange av konkurranseløperne skal løpe uansett, så da fyker de av gårde med barnevognen opp bakkene. Traseen opp til Fløyen har fine grusveier hele veien opp, så det er ingen problem, sier Karstensen.

Nytt av året var også et barneløp på 500 meter.

Fokus på barnefamiliene

Fløyen Opp har de siste årene fått sterk konkurranse fra en rekke mosjonsløp i og rundt Bergen. Nettopp derfor ønsker arrangøren å ha et fokus på barnefamiliene for å skille seg ut i mengden.

— Vi fikk rundt 350–400 deltakere, og det må vi være fornøyd med, selv om vi har ambisjoner om å passere 1000 deltakere. Men konkurransen om løperne er stor. Det har vært litt kaos, men det er et kontrollert kaos, sier Karstensen.

Værmeldingene i forkant viste både sol og regn, men det ble til slutt perfekte løpeforhold opp til Bergens mest kjente utkikksplatå.

Ingen fare for løpets eksistens

Småbarnsfaren Kyrre syns det er rart at ikke flere bergensere møter opp til startstreken.

— Det er alltid gøy å løpe Fløyen Opp, og det er mitt favorittløp med stort potensial. Det er et løp som passer for alle, så jeg synes det er snålt at ikke flere stiller, sier Vaular.

Arrangørklubben Gular sier likevel det ikke er noe fare for arrangementets videre eksistens.

— Det er liv laga med årets deltakere, men vi ønsker å ligge på rundt 500 deltakere årlig, sier Karstensen.