Mange hevet øyenbrynene da Manchester United la flere hundre millioner på bordet for å sikre den da 19 år gamle Anthony Martial fra Monaco på overgangsvinduets siste dag i 2015. Franskmannens overgangssum kan totalt stige til totalt 58 millioner pund, tilsvarende 700 millioner kroner, og han ble tidenes dyreste tenåring i fotballen.

Men den hurtige spissen, med bakgrunn fra Lyon og Monaco har hatt en strålende debutsesong for de røde fra Manchester, der han har scoret 11 seriemål, samt var den store helten da han sendte Manchester United til dagens cupfinale med en sen scoring mot Everton i semifinalen.

Har taklet presset

En som trolig ikke hadde sett for seg at Martial skulle bli en så viktig del av årets lag, var kaptein Wayne Rooney. Den engelske stjernen visste nemlig svært lite om 20-åringen. Selv etter å ha snakket med en annen fransk United-spiller, Morgan Schneiderlin, var Martial et uskrevet blad for engelskmannen.

Ifølge britiske medier måtte nemlig klubbveteranen da saken i egne hender og Google navnet til Martial for å finne ut mer om klubbens storkjøp.

— Vel, han kjenner meg nå, gjør han ikke? Jeg har hørt den historien, og den er ganske morsom. Jeg vet ikke om det er sant, men det plager meg ikke i det hele tatt, sier Martial i et intervju med Daily Mail.

Å bli hentet for en enorm overgangssum kan legge stort press på en ung spiller, men Martial har beholdt roen og forsøkt å stenge ute kravene fra omgivelsene. Når Crystal Palace står på motsatt side i dagens FA-cupfinale på Wembley, ligger mye av scoringsansvaret på 20-åringens skuldre.

— Folk nevner åpenbart prislappen, men jeg kom bare hit for å gjøre mitt beste. Det som hjalp var at jeg allerede hadde gått gjennom en dyr overgang fra Lyon til Monaco. Jeg har prøvd å være lojal til hvem jeg er som person. Jeg har alltid vært ganske rolig og avslappet, og med tro på egne ferdigheter, sier 20-åringen til avisen.

Drømmer om å bli et ikon

Martial skal i juni være del av laget til en av forhåndsfavorittene til å vinne EM, vertsnasjonen Frankrike. Blant Manchester Uniteds største klubblegender finner man en annen franskmann, Eric Cantona.

Anthony Martial har vært en av Manchester Uniteds beste spillere i sin første sesong for klubben. Foto: AP

Han ble en helt hos supporterne blant annet etter å ha senket Liverpool i FA-cupfinalen for nøyaktig 20 år siden.— Hvis jeg ender opp som et ikon ville jeg blitt veldig fornøyd, men det er umulig å si på dette tidspunktet. Det kommer an på hvordan jeg spiller, hvor mange mål jeg scorer og hvordan jeg presterer i årene som kommer. Jeg må score mange mål og laget må vinne trofeer, sier 20-åringen.

Manchester United gikk glipp av deltagelse i neste års Champions League på grunn av dårligere målforskjell enn byrival City. En FA-cuptittel vil være kjærkomment i en pokalsamling som har vært uforandret siden Sir Alex Ferguson ga seg etter 2012/13-sesongen.

— Å vinne er det viktigste i en finale. Ellers står man igjen uten noen ting. En klubb som Manchester United trenger trofeer, sa Bård Skaar Viken, styreleder i Manchester Uniteds norske supporterklubb til Aftenposten i går.

Han var tydelig skuffet over årets United-utgave og hva de har prestert under ledelse av Louis van Gaal.

Også for dagens motstander Crystal Palace er finalen et lyspunkt i en ellers grå sesong. Etter en lovende start pekte formkurven bratt nedover, og til slutt endte Alan Pardews menn på en skuffende 15. plass.

— Vi kommer til å ha en helt ny gruppe med spillere neste år, så dette blir vår siste "gameplan" sammen. Hvis de kan gjennomføre dette på en god måte, og vi kanskje har litt flaks, så tror jeg vi kan finne, sier Pardew før finalen.