Jeanette Vika skal løpe for en god sak. Her med barna Aksel, minsten Eline og Selma. Foto: Right To Play

Etter jobben i Holmestrand fredag tar trebarnsmoren toget til Oslo, for å gjøre seg klar til noe helst spesielt.Klokken 14 presis går hun på tredemøllen i et telt på Aker brygge. I forbindelse med Oslo Maraton, som tusenvis av løpere skal være med på, skal hun utfordre sin egen psyke og sin egen kropp. Målet er å samle inn penger til Right To Play, organisasjonen som Johann Olav Koss har stiftet. Pengene som samles inn skal gå til syriske barn og prosjekter som Right To Play har i Libanon og Syria.

— Jeg hadde ikke gjort dette hvis det ikke var til et godt formål, sier 36-åringen.

Hun må løpe mer enn 180 km på 24 timer, fordi det er nordisk rekord satt av en svensk kvinne.

Konemor tok jobben

Egentlig var det mannen hennes, ivrig løper han også, som skulle ta den utfordringen. Men så kunne ikke han og Vika foreslo følgende: «Kanskje det er en oppgave for konemor?»

Dermed var der sagt, og hun er nå klar for en kjempeutfordring, men Vika er ingen hvem som helst.

Flyktningbarn må hjelpes. Det er hovedgrunnen til at Jeanette Vika vil gi sitt bidrag. Her fra Jordan. Foto: Mette Bugge

Hun begynte riktignok å løpe maraton så sent som i 2011, men har også gjennomført flere ultramaraton (løp over 42 km).-Jeg sa tidligere at jeg aldri skulle ha på startnummer på meg, men hvis jeg først skulle løpe, ville jeg løpe maraton, fordi jeg tenkte at jeg da ikke behøvde å løpe så fort, flirer hun.

Ultramaraton kom som en tilfeldighet. Hun skulle være med mannen sin som tilskuer på løp, og så endre det med at hun selv gjennomførte 60 km.

Sær og fin hobby

Nå føler hun at løping er blitt en del av henne.

-Jeg innrømmer at det er en sær hobby, men det er mitt pusterom i hverdagen, sier mammaen til tre år gamle Eline, fem år gamle Aksel og åtte år gamle Selma.

-Jeg løper mer og mer jo flere barn jeg har fått. Jeg er en del av mine barn og min familie, men er også meg selv.

I løp er hun opptatt av den gode opplevelsen, mer enn resultatet. Og nå er hun spent på hvordan det går på tredemøllen. Hun har tidligere løpt 160 km på 21 timer, og det i terrenget. Tredemølle er enklere, men blir veldig monotont og tøffere for bena.

Jeanette Vika bryter aldri et løp. Og hun føler seg ekstra tøff når hun som i Sverige tidligere i år dro på ultramaraton alene, gjennomfører det lange løpet, sov i bilen etterpå og kjørte hjem til familien.

-Jeg vokser mye som person og bryter noen barrièrer, men tror ikke dette passer for alle, sier Vika, som ler når hun forteller følgende historie: Hun og mannen skulle hygge seg på Farris bad i Larvik. Hun løp fra Holmestrand, 65 km, før det ble tid for avslapning og kos.

-Ja, det er sære husmorsysler.

PS! Pengene som blant andre kommer fra sponsorer, skal gjøre barns hverdag i flyktningleirene litt bedre. Ved hjelp av aktivitet og idrett kommer de ut av en passiv tilværelse. Bare i de to landene er det registrert godt over 1,5 millioner flyktninger, halvparten av dem barn.