Per-Mathias Høgmo har fått jobben med å få landslaget oppe å stå igjen, men den nye landslagssjefen har viklet seg inn i en umulig oppgave. Han skal slå de beste med de bestes oppskrift. Med andre ord tror han at Norge snart blir bedre enn Spania, bare vi gjør som Spania.

Jeg har aldri hatt tro på luftslottet til Høgmo. Etter elleve kampers ørkenvandring er troen like liten. For jeg tror Norge må gjøre noe annet enn de beste gjør, skal vi ha muligheter til å hevde oss.

På 60— og 70-tallet var det skippertaksmentaliteten som preget landslaget. På 80-tallet kom noen oppturer, og mange nedturer. Så kom Egil Olsen og landslaget kvalifiserte seg til tre sluttspill. Og parallelt fikk Nils Arne Eggen sving på Rosenborg som jevnlig var med i mesterligaen, og som slo storlag som Milan, Juventus og Borussia Dortmund. Norsk fotball opplevde rett og slett en revolusjon.

Kommentator i Bergens Tidende, Tore Strand. Foto: BT

Etter Drillo og Eggen kom ingenting. I dag skal vi helst hedre Drillo, og Eggen er på sokkel. Hva om vi hadde lyttet til mestrene og tatt lærdom? Hva om vi hadde bygd videre på prinsippene, og tilpasset dem en moderne treningshverdag? Jo, da tror jeg vi fortsatt kunne vært nærmere å nå sluttspill. Livet handler om å gjøre valg. Om ikke fotballen alltid var like spektakulær, så oppnådde Norge resultater.

Kan vi både underholde og vinne samtidig? Nei, det er ikke like enkelt. Men Høgmo og mange tror at det hele endrer seg når kunstgressgenerasjonen får mer tid på seg.

Ja, det må trenes mer og riktigere i ung alder. Ja, vi må få flere dyktige trenere i barnefotballen. Ja, vi har nok en gang et talentfullt U-landslag. Som for to år siden.

Men steget til voksenfotballen fikser vi ikke. Fordi det forutsetter at vi er best trent, at vi er best organisert, og at vi dyrket typene som også har talent for trening. Og ikke har vi satset på en spillestil som kunne gitt resultater.

Nei, vi er i drømmeland. Vi fantaserer om å spille som Barcelona, Spania, Tyskland og Bayern München. Drillo-fotball er et skjellsord, og samhandling noe vi gjorde før i tiden.

Lytt til oraklene – før de er borte.