• Vi merker selvfølgelig en forskjell. Importspillerne koster oss mer nå enn før, sier Kjetil Bøe til Aftenbladet.

Han er daglig leder i Oilers som i øyeblikket har seks nordamerikanske spillere på kontrakt. Med utviklingen i valutamarkedet betyr det en ekstrakostnad for hockeyklubben.

Må betale restbeløp

Avtalene med de nordamerikanske spillerne er skrevet i euro. Lønnsutbetalingene skjer imidlertid i norske kroner – ut fra en eurokurs som avtalt på forhånd. Etter hver sesong setter klubbledelsen seg ned med spillerne og regner på valutautviklingen. Styrker kronen seg, betyr det at spillerne må betale en sum tilbake. Svekker kronen seg, slik tilfellet har vært de siste årene, betyr det at klubben må betale ut ekstra.

  • I fjor endte vi opp med å måtte betale et restbeløp til hver av amerikanerne. Slik blir det nok i år også, medgir Bøe.

- Hvor store beløp snakker vi?

  • Ikke millioner. Men det dreier seg om noen hundretusen kroner ekstra i hvert fall. Du kan vel si at vi går på et valutatap.

Bare de siste tre årene har euroen styrket seg med over 30 prosent mot den norske kronen. En spiller som i 2013 kostet Oilers 600.000 i lønnskostnader, ville i dag kostet rundt 800.000. Heldigvis, sier Pål Haukali Higson, er bildet litt mer nyansert enn det.

  • Klubbene i Europa har mindre penger enn før. Det er bare å se på utviklingen i Russland og Tyskland. Jeg opplever at vi kan hente spillere fra samme nivå som tidligere – selv om valutaen ikke akkurat hjelper oss – fordi spillerne generelt sett er blitt billigere. Vi får rett og slett mer for pengene nå enn vi har gjort før, sier sportsdirektøren.

Dyrere trener?

Mer betenkt blir Higson når vi spør om valutakursen kommer til å påvirke jakten på ny trener. Petter Thoresen gir seg som kjent etter sesongen – og mye tyder på at Oilers ser mot utlandet når de skal finne hans erstatter.

  • Den svake kronekursen er et usikkerhetsmoment. Nettobeløpet vi har å bruke endrer seg jo ikke – selv om kronen blir mindre verdt. Vi har ikke kommet så langt med noen av kandidatene at vi har begynt å diskutere betingelser, men det er klart at vi merker at euroen plutselig er blitt to kroner dyrere. Så får vi se hvordan det spiller inn. Jeg tror ikke det blir avgjørende på hvem vi ansetter, men det ligger jo der som et ekstra moment, sier Pål Haukal Higson.