På sin egen 24-årsdag stilte Magnus Carlsen opp i NRK-programmet «Kongen av sjakk». Der skulle han spille sjakk mot hele det norske folk.

Opplegget var enkelt: Gjennom en app skulle flere tusen spillere fra rundt omkring i Norge foreslå trekket de ville gjort i hver situasjon. Trekket med flest stemmer ble så spilt ut mot Carlsen på et fysisk sjakkbrett i studio.

Kanskje ikke så overraskende, gikk Carlsen seirende ut av duellen, akkurat som mot Vishy Anand tidligere i måneden. Carlsen hadde initiativet i store deler av kampen og til slutt klarte ikke resten av landet å stå i mot. På det 15. trekket ved 22.30-tiden satte Carlsen den siste spikeren i kista og satte Norge i sjakk matt.

– Det var imponerende. Det var ingen dårlige trekk, og det gjør meg faktisk stolt på vegne av det norske folk, sa Carlsen om nivået på motstanden.

Vestlendingene best, trønderne dårligst

Men det norske folk kjempet ikke bare mot verdensmesteren. Poengregningen avslørte også hvilke deler av Norge som er best i sjakk.

Oversikten viste at det var vestlendingene som gjorde de beste trekkene. Nordlendingene fulgte på andreplass foran sørlendingene og østlendingene. Helt nederst var trønderne.

Fylkene som gjorde det best var Hordaland, Oslo og Troms. I motsatt ende av tabellen var Oppland, Aust-Agder og Akershus.

Stort engasjement på sosiale medier

Også på mikrobloggtjenesten Twitter ble kampen tatt godt i mot og skapte et stort engasjement.

— Kven erobra sist eit heilt land i ein så fredeleg krig? #magnusdenstore, skriver Gøril Grov Sørdal.

— Meget underholdende. Magnus Carlsen er en av Norges fremste ambassadører, skriver tidligere fotballspiller Jan Åge Fjørtoft.

— Beste måten å tilbringe søndagskvelden. Fin humor i tillegg til spenninga, følger Wenche Rubi Søvik opp.