JOHANNESBURG/ELLIS PARK: Kan jeg minne det TV-tittende publikum hjemme om at det finnes volumknapp på TV-en?

Jeg har så langt fått med meg 100 prosent av kampene i dette VM. Åpningskampen på plass på stadion og kamp 2 på TV-skjermen. Vuvuzelakonserten er en viktig del av festen, både på stadion og i gatene i hele Sør-Afrika.

Arrangørmusikken er verre

På gårsdagens åpningskamp var det FIFAs høye musikk og reklame over høyttalerne – og kanskje jagerflyene fra South African Air Force – som var en trussel for hørselen, ikke de mange tusen vuvuzelaene.

Svært forutsigbart kommer nå ropene om at vuvuzelaen må forbys. Hvorfor i alle dager skulle den det? Så lenge England og Nederland sine ompaorkester får plass, med hvilken begrunnelse skulle man forby noen lette plastinstrumenter? Motargumenter er mye lettere å finne. Hvis vuvuzela blir forbudt, hva skal også forbys? Sang? Rop? Klapping? Afro? Bannere? Skoleelever?

Et av «kronargumentene» som brukes mot vuvuzelabruken er at det er en konstant lyd. Det er ikke som i England, Italia eller Tyskland, der jubelen blir større eller mindre, alt atter hva som skjer på banen. Sprøyt! På åpningskampen var det 85.000 som holdt pusten da Guillermo Franco kastet bort sine tre kjempesjanser, det var like mange som brøt ut i intens jubel da Sphiwe Tshabalala hamret ballen i krysset. Da Rafael Marquez tuppet inn 1-1, ble det helt stille. Plutselig kunne vi høre at det var mexikanere på kampen også.

Irriterende på hjemmebane

Det er mye i fotballen som er mer irriterende enn det mange opplever som et «vepsebol» inne i TV-apparatet. 12 norske supportergrupperinger som alle hamrer på tromme, synger «Forza, forza, allez, allez, allez!», helt uten egen identitet, for eksempel.

I Norge har vi mange supportergrupperinger som henter sin inspirasjon fra supportergjenger i andre land. Selv om de fleste vil på stå at de har funnet sin egen identitet, kommer selvsagt det meste av inspirasjonen utenfra. Synging og klapping, i kombinasjon og i takt, kommer selvfølgelig et sted fra. Hvorfor skal vi liksom bestemme at det er bedre å klappe enn å blåse i en trompet?

Hvorfor skal akkurat vår supporterkultur være så mye bedre enn det andre gjør på? Er vikinghjelm, kubjeller og bar overkropp bedre enn gruvehjelm, gigantbriller og vuvuzela?

La Sør-Afrika ha vuvuzelaen i fred.

Det eneste spørsmålet som gjenstår nå er egentlig når vuvuzelaen når Norge. Hvem blir den første supportergruppen som bruker vuvuzela organisert? Til VM har vuvuzelaprodusentene, selvfølgelig garantert braksuksess under VM, laget instrumenter i alle lagenes farger. Ryktene om at de oransjefargede vuvuzelaene, beregnet på Nederland, er feilsendt til Ålesund er foreløpig ikke bekreftet.