Spillet rundt Martin Ødegaards fotballfremtid raser med stadig større hastighet. Det aller vanligste når det kommer frem til forhandlinger med en klubb er at en agent er med for å representere spilleren. Foreløpig har ikke Martin Ødegaard skrevet under med noen agent. Pappa Hans Erik Ødegaard har flere ganger understreket at det så langt ikke har vært behov for det.

— Det er høyst uvanlig at man reiser rundt til klubber på dette nivået uten at man har en agent til å representere seg. På mange måter tror jeg det vil være en drømmejobb for en agent å få en avtale med Ødegaard, sier advokat, FIFA-agent og ekspert på idrettsjus, Gunnar Martin Kjenner.

Agent Tore Pedersen var med Martin og pappa Hans Erik Ødegaard til Madrid denne uken. Den tidligere proffspilleren Pedersen nekter konsekvent å svare på spørsmål når det gjelder Martin Ødegaard.

— Jeg kommenterer absolutt ingenting når det gjelder ham, slår Pedersen fast.

Det betyr at vi ikke fikk noe svar direkte fra Pedersen om han på den siste turen til Madrid representerte klubben, spilleren eller bare var med som en rådgiver. Ifølge VG skal Pedersen ha formidlet kontakten fra den spanske toppklubben.

Både Pedersen og andre profilerte norske agenter posisjonerer seg nå for å bli 16-åringens agent. Aftenposten prøvde fredag å nå Hans Erik Ødegaard for å høre om en agentavtale nærmer seg, men vi fikk ingen svar. Han har flere ganger tidligere sagt at pågangen fra agenter har vært stor.

Etter det Aftenposten skjønner nærmer det seg nå en avklaring, og at Tore Pedersen er favoritt til å få underskriften.

Gunnar Martin Kjenner har fremdeles FIFA-lisensen, men poengterer at han ikke kan skryte av å være aktiv. Han var imidlertid svært aktiv i Tore André Flos karrière, og han var også involvert da John Arne Riise gikk til Monaco som 17-åring.

— Hva er de viktigste tingene agenten bistår med?

— Det første er å skape kontakt mellom partene. Når man har gjort det og kommet frem til forhandlinger, er det å passe på alle rettighetene til spilleren. Der må jeg bare si at det ikke er så mange agenter som er så veldig godt kvalifisert. Noen har kanskje tilegnet seg dette gjennom erfaring, men det er lite i denne agentprøven som omhandler kontraktsrett og det å være forhandlingskyndig. Så vidt jeg skjønner ivaretar faren hans dette på det nåværende tidspunktet, og jeg vil jo tro at han ber kyndige folk om råd og har sparringpartnere.

- Hvilke fallgruver kan man havne i?

— Flere. Kanskje det aller viktigste er at man ikke blir bundet opp i større utstrekning enn nødvendig. Det økonomiske er selvsagt aktuelt, for eksempel hvordan man får pengene sine. Det finnes mange måter å betale lønnen på. Jeg var jo involvert i overgangen til John Arne Riise da han gikk til Monaco som 17-åring, og da var det viktig for oss at klubben skulle gjøre det som var mulig for at spilleren skulle få så god tilpasning til lokale forhold som mulig, slikt som språk, kultur, at moren fikk være der i utstrakt grad osv.

- Er du blitt bedt om råd?

— Nei.

- Har du tilbudt råd?

— Nei.

- Er dette drømmekontrakten å få for en agent?

— På mange måter er det jo det, men man må være forberedt på at det kan være som et helt årsverk alene. Noen spillere krever veldig mye, nesten som en faderlig kontakt. Andre er svært selvgående. Det finnes ikke noen fasit på dette, forklarer Kjenner.