Etter Martin Ødegaards Madrid-besøk, er drakampen om 16-åringen ennå ikke avgjort. Tidligere i uken ble det antatt at midtbanetalentet reiste for å møte Real Madrid og for å forhandle om sine personlige bettngelser, men torsdag kveld landet Ødegaard hjemme i Norge uten noen avtale. Det fulgte den spanske avisen Marca opp med å slå opp et bilde av Martin Ødegaard på forsiden av fredagens avis med tittelen «Kom til Madrid».

Ødegaard ble også nevnt på Carlo Ancelottis pressekonferanse før helgens Real Madrid-kamp mot Espanyol. På spørsmål om det norske talentet, svarte Ancelotti følgende:

— Martin trente med oss i går og Castilla (B-laget, journ.anm.) onsdag. Han er en utrolig god spiller og har en stor fremtid, og det var godt å bli litt kjent med ham. Men ingenting er bestemt ennå.

Dermed er det fremdeles håp for klubbene som ønsker å sikre seg unguttens signatur. I tillegg til Real Madrid, har Liverpool, Manchester United, Manchester City, Barcelona, Bayern München og Ajax blitt nevnt som aktuelle klubber. Ønsket om Ødegaards signatur har blitt en spillerjakt mellom de største klubbene i Europa. Ikke ulikt en lignende spillerjakt høsten 2008. Da var det ikke en nordmann, men en danske som klubbene lå langflate etter. Christian Eriksen var ansett som en av verdens største fotballtalenter som 16-åring. Midtbanespilleren, som da spilte for danske Odense, var ønsket av flere av de største klubbene og var på prøvespill i blant annet Barcelona og Chelsea. Til slutt falt valget på Ajax, en av klubbene som nå ønsker seg Martin Ødegaard. Forholdene i Europas toppklubber ble «for store» for den unge dansken.

— Jeg syns at Ajax er min klubb. Den er stor, men ikke for stor, og så tror jeg at Holland er et godt sted å starte, sa Eriksen etter overgangen var i boks.

Det første året tilbragte dansken på juniorlaget og reservelaget, før han fikk sin A-lagsdebut i januar 2010. ## Tidenes yngste

Det kan trekkes mange paralleller mellom Ødegaard og Eriksen anno 2008, men det er én klar forskjell. Ødegaard har en sesong på øverste nivå i Norge bak seg med fem mål og sju målgivende pasninger på 23 seriekamper og har tre landskamper. Da han ble byttet inn for Norge mot Bulgaria i EM-kvalifiseringskampen ble han tidenes yngste spiller i en EM-kvalifiseringskamp (15 år og 300 dager).

Til sammenligning hadde Eriksen kun spilt juniorkamper for Odense og U17-landskamper for Danmark da han gikk til Ajax. Hans debut for Ajax var hans første A-lagskamp.

FC Københavns speider i Skandinavia, Bjarne Hansen, har tidligere uttalt at Ødegaard er en bedre spiller nå enn Eriksen var som 16-åring.

— Han mener at Ødegaard ligger to hakk, hvis ikke tre, foran Christian Eriksen da han var på samme alder. Han virker veldig moden, sa FCK-trener Ståle Solbakken i et intervju om Ødegaard med danske tipsbladet.dk i høst.

Det mener også Lars Tjærnås.

— Jeg så Eriksen kun en gang i den alderen, i en aldersbestemt landskamp, og skal være forsiktig med å konkludere for bastant. Likevel: Det er liten tvil om at Ødegaard ligger lenger framme. Eriksen gikk «omveien» via akademiet i Ajax. Martin kan gå rett inn i A-stallen der, eller velge blant eliten av klubber i verden, sier Tjærnås, som i en kommentar i høst anbefalte Ødegaard å gjøre det Eriksen gjorde i 2008; velge Ajax som sin neste klubb.

Like spillertyper

En klar likhet mellom de to, er spillestilen. Martin Ødegaard kan nok beskrives som en bedre teknisk spiller enn dansken, men begge er også kjent for sitt overblikk og gode pasningsspill. Da Eriksen forlot Odense, sa klubbens talentsjef Uffe Pedersen følgende til fyens.dk:

— Christian har noen visjoner i spiller som man ikke normalt ser i den aldenren. At han har flere verktøy i orden, som at han er presis med begge bein, er én ting. Men det er spilleforståelsen som løfter han, sa Pedersen den gang. Bytter man ut «Christian» med «Martin», kunne det like gjerne vært en beskrivelse av den unge Strømsgodset-spilleren.

— Jeg ser langt flere likheter enn forskjeller mellom dem som spillere. Begge har en kombinasjon av teknikk, balanse og overblikk som gjør at de allerede fra tidlig alder kunne greie seg veldig godt mot eldre spillere, fordi de kom seg ut av de fysisk tøffeste duellene med ballen under kontroll, beskriver Tjærnås. Han trekker også fram forskjeller mellom de to i ekstremferdighetene. Mens Ødegaard har en ekstrem nærteknikk, har Eriksen god nytte av en solid dødball- og langpasningsfot.

Tjærnås tror også Ødegaard vil bli brukt i de samme rollene som Eriksen har etablert seg i.

— Martin kan ende opp som en av to spillertyper, tror jeg. Enten som en dribler med utgangspunkt på kanten, eller som en ren nummer ti, mer en playmaker. Det interessante er at Eriksen veksler mellom disse rollene i dag i Tottenham, sier Tjærnås.

Eriksen vant Æresdivisjonen i Nederland tre ganger med Ajax og scoret 33 mål på 161 kamper før han ble kjøpt av Tottenham for 11 millioner pund (127 millioner kroner etter dagens kurs) sommeren 2013. I den engelske klubben har Eriksen 17 mål på 60 kamper og ble kåret til årets spiller av fansen i sin første sesong i Premier League.