Det er god grunn til å kalle det tidenes comeback i norsk fotball. Fire år etter at han la opp, annonserte en av Norges aller største spillere og kjendiser at han vil forsøke å komme tilbake på banen. Å se Erik Mykland tilbake i den gule drakten er en uvirkelig, våt drøm for alle Start-fans.

Først må han imidlertid trene seg opp, og Mykland har ikke skrevet kontrakt med Start. Først den dagen har kommer i form, blir det tema. Da får han også draktnummer — trolig den ledige syveren etter Strømstad.

- Penger har vi ikke snakket om. Jeg får vel kjøregodtgjørelse mellom Risør og Kristiansand. Kontrakt og økonomi snakker vi først om den dagen fysioterapeuten, Start og jeg mener jeg er klar for å spille. Økonomi er ikke viktig her, sier Myggen til Fædrelandsvennen.

Draktsalg

Men i markedsavdelingen til Start gnir de seg i hendene. Bare å ha "Myggen" på treningsfeltet gir klubben enormt med PR.

— Folk må få summet seg litt, fordi det er så nytt, men det er klart dette er fantastisk for merkevaren Start. Vi har allerede satt i gang tiltak, vi visste om dette fra tirsdag kveld. Vi har begynt å tenke på drakter med Myggen og Mykland på ryggen, foreløpig uten nummer på ryggen, sier markedssjef Arne Ranneberg Nilsen til Aftenposten.

- Så det er ikke noe problem å selge drakter med navnet hans på ryggen før han har skrevet kontrakt?

- Nei, hvis du vil ha ditt eget etternavn på, går jo det også. Det er klart at Myggen-navnet er litt spesielt. Uansett vil vi snakke med Erik om dette først, vi gjør ting i takt med det sportslige og det han vil, sier Ranneberg Nilsen. I supporterklubben Menigheden var det mildt sagt mange sjokkerte medlemmer i går.

— Det kom et lass av telefoner inn fra folk som lurte på det dette var sant. Folk er lettere sjokkerte. Han er stor, en av de største spillerne som har vært her nede. Han var underholdende og populær både på og utenfor banen. En jordnær fyr, som ikke snakket i store ord om seg selv. Dette er positivt for klubben på alle måter, selv om han ikke spiller, sier leder og talsmann Rolf Eivind Berntsen, som tror et comeback er mulig.

- Myggen er lettrent som få, i løpet av høsten vil han nok få noen kamper. Sånn sett er det godt vi er i 1. divisjon, så det ikke blir for brå overgang.

Comebackprosessen startet som sent som søndag kveld, etter at Mykland hadde overvært Starts kamp mot Moss. På vei ut av stadion tok han følge med sports- og mediedirektør Svein Mathisen over gresset:

- "Her skulle jeg gjerne ha spilt. Jeg får nesten tårer i øynene", sa Myggen til meg. Da svarte jeg: "Hvorfor prøver du ikke?" forteller Svein Mathisen til Fædrelandsvennen.

Dagen etter tok han en mer alvorlig samtale med Myggen på telefon. Tirsdag reiste så "Matta" og trenerne Arne Sandstø og Morten Rønningen til Myklands hjemby Risør, og der ble man enige om å forsøke å gjenopplive karrieren til bohemen med 78 landskamper. Dermed var Fotball-Norges kanskje største sensasjon på denne siden av 2000-tallet et faktum.

— Tanken om comeback har jo vært der før. Men da har det vært klubber i Oslo-området eller nedover i divisjonene som har spurt. Det blir noe helt annet med Start. Nå vil jeg gjøre et forsøk, og gleder meg masse. De som måtte være skeptikere gir meg bare masse inspirasjon, sier Myggen, og forteller at han motiveres av å la de Start-gale barna sine se ham i aksjon.

Starts fysiske trener, Jørg Inge Stray Pedersen, tror Myggen kan komme tilbake i gammelt slag.

— Han begynner på scratch, og skal gjennom et tidagers program, som hovedsakelig går på styrketrening og kondisjon. Jeg tror absolutt det er mulig å få Erik tilbake som på sitt beste, sier Stray Pedersen.

- Det tar nok en stund til jeg blir vant til belastningen, men utgangspunktet er at jeg har lyst til å spille fotball. Jeg gleder meg til å komme i gang. Dersom det ikke skulle klaffe, så er jeg uansett i bedre form enn da jeg startet, sier Myggen.