Det er VM i skiskyting i Holmenkollen om dagen, men det var ingen tvil om hvem som tiltrakk seg størst oppmerksomhet blant de norske journalistene på den felles pressekonferansen skifabrikken Fischer arrangerte fredag.

På podiet satt bl.a. Tarjei Bø, Tiril Ekhoff, Gabriela Soukalova, Kaisa Mäkäräinen, Laura Dahlmeier — og som spesiell gjest: Marit Bjørgen. Like bak sto vogna med lille Marius.

Den store sjefen

— Han er en liten gutt, men den store sjefen, sa en svært opplagt Marit Bjørgen.

Hun skal etter planen gjøre comeback og gå 42 kilometer på hjemmebane i sitt eget renn neste helg.

— Jeg synes det er artig å gå på hjemmebane. Det er jo klubben min som arrangerer. Jeg kommer ikke til å gå i kjelleren, men det er bra trening, forklarte hun.

Neste mål store mål er andre del av NM på Beitostølen i april.

— Jeg har ikke noen store forventninger der. Det er mer for å se hvordan jeg ligger an, kjenne på farten og få startnummeret på. Jeg har jo veldig god tid før hovedmålet som er VM i Lahti neste år.

Ikke for stor respekt

De siste ukene har hun trent opp mot 20 timer i uken, men lactatteser nylig tatt på Olympiatoppen viser at hun har et stykke å gå.

— Det er vel ikke så overraskende. Jeg må bare bygge meg opp gradvis.

- Har du troen på at du skal kunne matche den nå så suverene Therese Johaug neste sesong?

— Jeg har troen på at jeg kan det. Den troen må jeg ha. Man må ikke ha for stor respekt for Johaug. Hun går veldig fort, og jeg er nysgjerrig på hvor fort de går. Men jeg er klar over at det må gjøres en vanvittig bra jobb om jeg skal klare å matche henne.

- Viser treningen at du kan det?

— Det er litt tidlig å si, det er jo bare to måneder siden Marius kom.

- Må du øke dosene i sommer og høst for å komme tilbake på det nivået Johaug er nå?

— Det får vi se. Det er jo et nytt liv nå, så det er ikke sikkert jeg får tid til å legge ned den mengden. Kanskje blir det mer litt hardt, justere treningen altså, forklarte hun.

Det nye livet medfører blant annet mindre tid til søvn og restitusjon.

— Jeg er våken to ganger om natten for å gi ham mat. Jeg har nok ikke sovet én hel natt siden han kom. Men han er en veldig snill gutt, forklarte mamma Bjørgen som også skrøt av en snill samboer (Fred Børre Lundberg).

— Takket være ham får jeg trent bra, også på morgenene.

— Jeg har kjørt mye rolig og har fokusert på styrketrening,. Jeg har ikke følt at jeg har vært klar til å kjøre maks ennå. Man må føle at kroppen er klar for det. Ellers er det liten vits i.

Trodde mer på Kalla

En svensk journalist ville vite om hun er overrasket over den totale norske dominansen på kvinnesiden?

— Det er ikke så overraskende. Jeg var med og trente store deler av sommeren og høsten, så jeg så jo utviklingen. Jeg vet hva som legges ned av trening. Men jeg hadde forventet at Kalla skulle hevdet se bedre, og kanskje at Kowalczyk hadde vært høyere opp.

Marit Bjørgen stortrivdes på hjemmebane under VM i Holmenkollen for fem år siden. Totalt tok hun fire gullmedaljer her.

Dette er hennes tips til de norske skiskytterne:

— Jeg reiste ned på stadion, så 20.000 tilskuere og visste at dette fikk jeg bare oppleve én gang. Det er bare å senke skuldrene og nyte. Jeg fikk en god start, og de har jo allerede fått en medalje. Det er bare å nyte, sa hun.