– Det er en ting at det ikke fungerer, en annen ting er at jeg ikke vet hvorfor det ikke fungerer. Jeg har ikke noe konkret å henge det på foreløpig, sier Graabak.

Han dro til VM i Falun med håp om å kunne kopiere mesterskapssuksessen fra OL i Sotsji. Men mesterskapet i Sverige ble en resultatmessig nedtur.

Hvile og avkobling

Siden da har han stort sett ligget på sofaen hjemme på Kolsåsen.

– Jeg har prøvd å komme meg litt til hektene igjen. Det har vært mye hvile og avkobling for å prøve å bli klar igjen til verdenscup på hjemmebane. Det er et stort mål for sesongen, så jeg har veldig lyst til å være med her, sier han.

Jørgen Graabak greide ikke kopiere OL-suksessen i VM i Falun. Foto: NTB scanpix

I fjor ble Graabak snytt for å ta sin første verdenscupseier på hjemmebane i Granåsen da tyske Johannes Rydzek rykket i den siste kneika før oppløpet. Et sviende nederlag som han aktivt brukte som motivasjon i oppkjøringen foran denne sesongen.

Satser alt på Granåsen

Nå tør ikke Graabak love hjemmepublikummet at han får tatt revansj på tyskeren som ble VM-kongen i Falun med to gull og pallplassering i alle konkurransene.

– Jeg stiller til start uten en eneste hardøkt siden Falun. Det har vært helt nødvendig. Jeg har rett og slett ikke vært i stand til å trene skikkelig, og derfor har jeg satset alt på å bli klar til denne ene dagen. Det kan gå veldig bra, men det kan også ikke fungere i det hele tatt. Det er så klart ingen ønskesituasjon, men vi får bare se hvordan det går, sier han.

Håper test gir svar

Mandag denne uka var 23-åringen på ski for første gang siden Falun. Onsdag skal han gjennom en test som han håper vi gi noen svar på hvorfor kroppen ikke har fungert.

– Jeg er spent, og forhåpentligvis får jeg noen klare svar, sier han.

– Og hva gjør du dersom testen viser at kroppen fortsatt ikke spiller på lag?

– Konsekvensen av det har jeg ikke tenkt på. Det er ikke noe alternativ. Og jeg stiller uansett til start i morgen, sier han.

Varsler gjennomgang

Graabak sier han ønsker å fokusere på å gjøre det beste ut av det som gjenstår av denne sesongen. Likevel er den olympiske mesteren klar på at en gjennomgang av sesongoppkjøringen venter etter rennet i Holmenkollen til helga.

– Vi må gå gjennom både hva jeg gjorde i forkant av mesterskapet, og hva jeg gjorde i månedene før. Totalt sett har jeg nok økt belastningen litt fra i fjor, og den totale belastningen har kanskje blitt for stor. Jeg tror ikke det har noe med høyden å gjøre, men det må vi se på. Alt spiller inn, også den økte oppmerksomheten fra media. Den har jeg kanskje ikke vært flink nok til å takle, men det er en læringsprosess det også, sier han.

Har slitt med skade

Samtidig som han varsler en tøff evaluering av opplegget, avslører Graabak at en gammel belastningsskade i lårmuskulaturen har skapt problemer denne sesongen.

– Jeg har slitt med beina helt siden i januar, og selv om jeg har klart å holde skaden delvis i sjakk, har den har aldri sluppet taket. Det er rett og slett noe jeg må få has på, sier han.

Skal tilbake

Selv om det er en kombinertløper litt i villrede Adresseavisen møter på hjemmebane, er Graabak langt unna å grave seg ned.

– Jeg skal i hvert fall tilbake. Uten tvil. Så får jeg bare sørge for å lære mest mulig på veien dit. Jeg har også lært mye av denne sesongen. Jeg har tross alt gjort noen veldig gode lagkonkurranser, tatt min første verdenscupseier og bidratt til lagsølv i VM. Men jeg har vært veldig ustabil, og det må jeg klare å endre på dersom jeg skal være med å kjempe om den totale verdenscupen i fremtiden, sier han.