ELFENBENSKYSTEN — NORGE 1-3

MONCTON (aftenposten.no): Elfenbenskysten var en av to kamper i VM-gruppen det på forhånd var antatt at Norge skulle vinne enkelt.

Vestafrikanerne er VM-debutanter, og i åpningskampen ble de herjet med av tyskerne som ikke ga seg før de ledet 10-0. Even Pellerud gjorde fire bytter og et par posisjonsendringer fra laget som startet i 1-1-kampen mot Tyskland. Mest fordi han mente spillerne som kom inn hadde imponert på trening.

Det var imidlertid ikke så mye imponerende med det norske spillet i første omgang.

Norge slet med å få til sitt offensive spill. Det var lite tålmodighet med ballen, og det endte ofte opp med at første kvinne som løp fikk ballen. Tempoet var svakt, og de gode angrepene sjeldne.

De farlige tversoverpasningene snappet opp av motstander var også i enkelte tilfeller tilbake.

• Hver spiller må se seg selv i speilet og finne ut hva hun kan by på i annen omgang, sa assistenttrener Roger Finjord til NRK i pausen.

- Blandete følelser

Det bedret seg noe i andre omgang, og etter to scoringer fra Ada Hegerberg og ett mål av Solveig Gulbrandsen er Norge klare for åttendedelsfinalene.

— Det var deilig å få med seg seieren i dag, sa landslagssjef Even Pellerud til NRK etter kampen.

Han var ikke fornøyd med alt som ble vist gjennom de 90 minuttene.

— Det var småpent i perioder, men også blandet. Jeg er ikke storhappy med kampen. Det lugga veldig i perioder, konkluderte Pellerud.

— Vi regnet med at de ble problematisk å spille mot, og vi er ikke gode nok ennå til å føre kamper, pekte den rutinerte treneren på.

Ada Hegerberg var kanskje Norges beste spiller. Spissen var heller ikke hundre prosent fornøyd.

TOMÅLSSCORER: Ada Hegerberg etter 1-0 tidlig i kampen. Foto: Matt Kryger-USA TODAY Sports/NTB scanpix

— Vi har spilt mye bedre tidligere, men jeg er fornøyd med tre poeng, sa Hegerberg til NRK.- Det var en ekkel motstander å spille mot, men vi må se på oss selv også, sa sunndalingen.

Tidlig norsk scoring

De oransje «elefantene» hadde kampens første gode mulighet etter fem minutter. Et ustrukturert norsk forsvar ga Ines Nrehy muligheten. Hun kunne absolutt ha scoret fra 11 meter, men skuddet ble for svakt til at Ingrid Hjemseth fikk problemer.

Minuttet senere sendte Ada Hegerberg Norge i ledelsen. Et høyt gjennomspill fra Solveig Gulbrandsen ble headet videre av Emilie Haavi. Hegerberg fikk ballen på skrott hold, og satte den mellom stangen og en noe feilplassert keeper.

Misset gigantmulighet

Syv minutter senere sendte Lene Mykjåland et godt frispark inn i feltet. Hegerberg fikk nesten hodet på ballen, men den havnet i hendene på keeper.

Det var også Hegerberg som fikk muligheten da keeper Djohore sendte avgårde et meget svakt utspill etter 27 minutter, men målvakten rettet opp noe av inntrykket med en god redning.

Det var vanskelig for Djohore å rette opp inntrykket ni minutter senere. Hun feilberegnet fullstendig et norsk gjennomspill, og var aldri i nærheten av å nå ballen før Emilie Haavi.

Norges venstrekant sendte den inn foran mål, hvor Hegerberg egentlig bare kunne sette den i mål på blank kasse. Fra 15 meter skled imidlertid ballen av Lyon-spissens fot, og den forsvant utenfor.

Både Solveig Gulbrandsen og Lise-Marie Utland fikk hver sin mulighet før pause, men begge satte ballen over mål.

Gulbrandsen involvert i alt

Også i den andre omgangen var det Elfenbenskysten som fikk den første muligheten. En glimrende blokkering fra Marita Skammelsrud Lund var det eneste som stoppet Josee Nahi.

Heller ikke i denne omgangen imponerte det norske laget nevneverdig, de slet med å få spillet til å flyte og komme til de store mulighetene. Etter 62 minutter kom imidlertid muligheten. Pasningen fra Solveig Gulbrandsen var god, og Ada Hegerberg løp seg fri i et vidåpent forsvar. Alene med keeper var hun bombesikker og scoret sitt tredje så langt i mesterskapet.

Ivoriansk klassescoring

Fem minutter senere fant Gulbrandsen ut at hun ikke bare skulle være tredje- og nest sist på ballen. Hun ville også være aller sist.

GOD PÅ HODET: Solveig Gulbrandsen (nr.8, helt til høyre) headet inn 3-1 i andre omgang. Foto: Matt Kryger-USA TODAY Sports/NTB scanpix

Maria Thorirsdottir og Maren Mjelde gikk i duell om ballen etter et Mykjåland-frispark, og de endte opp med å servere veteranen på blankt mål. Dermed scoret hun sikkert. Dagens fineste var det imidlertid Ange Nguessan som bød på. Da minutter etter Norges tredje fikk god tid med ballen takket hun for muligheten, og dunket reduseringen inn i nærmeste hjørne fra langt hold. En meget pen scoring.

Det mest nevneverdige i resten av kampen var at Even Pellerud tok av keeper Ingrid Hjelmseth, og dermed fikk reservekeeper Silje Vesterbekkmo sine første minutter i mesterskapet.

Tyskland vant kampen og gruppen

I den andre kampen i Norges gruppe gjorde Silvia Neid syv endringer på laget fra kampen mot Norge til møtet med Thailand.

Melanie Leupolz, Sara Däbritz og innbytter Lena Petermann (2) scoret målene i 4-0-seieren.

Dermed vant tyskerne gruppen foran Norge på bedre målforskjell.