Når bandet Bjølsen Valsemølle fredag slipper den første singelen på sin niende plate «Tider skal komme», som lanseres til sommeren, er det Norges store langrennsdronning som er først ut.

«Jeg vil kjenne saften stige i min gamle, rustne kropp», kommer det fra vokalist Trond Ingebretsen, som ser Bjørgen «krysse over TV-skjermen i stram og fjong fasong».

Han har kalt låten «Marit fra Rognes» og håper at den vil gå som en farsott over stadion på Beitostølen denne uken, der Norges mestvinnende langrennsløper deltar i åpningsrennet kommende helg.

Livsløpet nærmer seg slutten

Det legendariske Oslo-bandet, kjent for blant annet «Vålerenga kjerke», ønsket å hylle den store skiløperen.

Låtskriver og sanger Trond Ingebretsen har vært mange ganger i Holmenkollen for å se på Marit Bjørgen, og når hun går på Beitostølen i helgen, vil han sitter som klistret ved TV-apparatet. Foto: METTE BUGGE

— Den er også historien om en godt voksen mann, som ser målet i livsløpet nærme seg, og han ønsker å fullføre med stil, forteller 66-år gamle Ingebretsen, som også er lærer på Hovseter ungdomsskole i hovedstaden.- Jeg vil rykke i den siste bakken og avslutte med stil, som en mann, med råskapen til en kvinne, fortsetter tobarnsfaren, som alltid har kombinert musikk og idrett.

Som pappa til to skiglade barn, i dag Sebastian (26) og Lina (31), der sønnen var på telemarklandslaget, fulgte han dem på konkurranser og trening. Selv er han også veldig glad i å gå på ski.

— Og jeg ser gjerne også langrenn på TV. Når Marit går, flimrer hjertet, ler Ingebretsen. Han sikter til at han to ganger er operert for hjerteflimmer, men nå er alt OK. Men Bjørgen gjør uansett noe med ham.

- Marit er sympatisk

— Jeg har bestandig vært så fascinert av henne, selv om jeg ikke kjenner henne. Min fasinasjon ligger på det estetiske planet: Det vakre i å gå så flott og rått på ski. Dessuten virker hun veldig sympatisk, sier han.

Låten har både varme, humor og vemod, og stilen som musikkgruppa fra Oslo har, speiler «Marit fra Rognes».

Varemerket til Ingebretsen og hans fire medspillere er storbyrock med tekster inspirert av Oslo og hendelser i byen. Marit Bjørgen har de siste årene bodd i Oslo, så sånn sett er hun også «innenfor».

Det er for øvrig ikke første gangen at Bjølsen Valsemølle synger om en idrettshelt. I albumet «Mohammeds café» som kom i 2009, er det en sang som heter «91,72». Det er en hyllest til spydkaster Terje Pedersen og hans verdensrekordkast på Bislett 2. september 1964. — Idrett betyr mye for nordmenn, og Marit Bjørgen er så desidert blant mine favoritter, sier vokalisten.