Fredag fortalte Sunnmørsposten at sportslig utvalg i AaFK mener klubben bør ha en sportslig leder, men at de trolig ikke får det på plass neste år på grunn av den utfordrende økonomien. Sunnmørspostens fotballekspert Frode Fagermo mente det var helt åpenbart at klubben hadde behov for det.

Strømsgodset er en av klubbene i eliteserien som har hatt suksess med en sportssjef. Det er en stilling Jostein Flo har hatt i rundt ti år, sier daglig leder Erik Espeseth.

– Vi har organisert oss på en utmerket måte etter min oppfatning. Jeg har totalansvaret som daglig leder, så har jeg med meg en ledergruppe med spesialkompetanse på hvert felt. Når det gjelder sport, så gjør Jostein Flo en utmerket jobb. Han har lang erfaring både som spiller og leder. Det er noe som er en svært verdifull kompetanse å ha med seg i forhandlinger og arbeid knyttet til spillerlogistikk.

Suksessfaktor

Daglig leder Erik Espeseth (t.h) i Strømsgodset mener en viktig årsak til suksessen klubb har hatt, er at de har hatt sportssjef Jostein Flo (t.v) som har gjort en solid jobb. Foto: NTB scanpix

Espeseth har jobbet i klubben siden 2010 og mener organiseringen har vært en viktig suksessfaktor for klubben. – Hvordan er arbeidsfordelingen mellom deg og Flo?

– Jeg har er overordnet ansvar for økonomien og passer på at verdiene og strategien vår blir fulgt. Jostein jobber detaljert med spillerlogistikk, men hovedtrener skal også være med på å innstille. Jeg har ikke noe med valg av enkeltspillere å gjøre.

– Jeg kunne ikke tenkt meg å ha organisert det på en annen måte.

Odd-trener Dag-Eilev Fagermo har ikke sansen for å ha verken sportslig leder eller sportssjef. Det er ikke aktuelt så lenge han er trener i klubben fra Telemark.

– På generelt grunnlag er jeg negativ til en sportssjef, fordi jeg mener det er styret i klubben som må sette en visjon. Videre er det opp til Odd eller AaFK for den del å trekke opp det lengre perspektivet, sier han og legger til.

– Unødvendig

– Jeg mener det blir et fordyrende og unødvendig ledd å ha en sportssjef, om man har en klar filosofi som treneren innretter seg etter. Jeg tror også det kan bli konflikter mellom en sportssjef og hovedtrener om man er uenige om hvilke spillere som skal hentes.

– Hvordan er dere organisert i Odd?

– Når det gjelder spillerlogistikk, er det jeg som har det øverste ansvaret innenfor de rammene som trekkes opp. Men vi har også et sportslig utvalg der vi diskuterer slike saker, og her er trenerteamet med.

Fagermo understreker likevel at det fungerte bra da han selv var trener i Strømsgodset og hadde Flo som sportssjef.

– Men det er mange eksempler på at det ikke går bra.

Ville brukt pengene på spillere

Odd-treneren sier han ser det kan være behov for en sportslig administrativ leder, men at vedkommende i tilfelle ikke må ha mer makt enn hovedtreneren.

– Å ha en sportssjef som er sjef over hovedtreneren skjer ikke i internasjonal fotball, for der har du en manager.

– Kunne du ha jobbet med en sportssjef igjen?

– Hvis jeg skulle byttet klubb, ville jeg vært tydelig på at det er jeg som skal ha det sportslige ansvaret. Det skal ikke være min sjef som bestemmer spillerlogistikken. Hvis vi antar at en slik stilling koster rundt én million i året, så ville jeg heller brukt disse pengene på å forsterke laget, sier Fagermo.

Klubber som Rosenborg, Stabæk, Sarpsborg 08, Tromsø, Lillestrøm og Viking har sportslig leder, sportssjef eller lignende navn på en stilling i klubben. Andre klubber forholder seg til et sportslig utvalg slik AaFK har.