Fotball tippeligaen 16.05.07 Rosenborg - Start 4-1Ygor Macial Santiago Start og Steffen Iversen RBKFoto: Carl-Erik Eriksson, Digitalsport Foto: Digitalsport
Annan og Bruno web Foto: Øyvind Brenne

Sommer 2005: Start leder serien og sørlendingene snakker om Doffen, Fredrik og lillebror Johnsen med bløte konsonanter og en tåre i øyekroken.

Men ingen snakker mer enn Erik Francisco Solér.

– Start skal bli best i Skandinavia, sier Solér.

Jubelsesongen blir fulgt opp av intern uro og Tom Nordlie er ikke lenger et krevende geni. Bare krevende.

Kristofer «Doffen» Hæstad forsvinner til England, Marius Johnsen til Tyskland.

Februar 2007: Start har vært på handletur i Brasil. Overfor Fædrelandsvennen sparer de ikke på superlativene.

– Det er ikke naturlig at en så god spiller havner i norsk fotball. Ygor blir en sensasjon! slår Solér fast.

Noen dager seinere våkner sørlendingene opp til nok en gladmelding. «Start skal være nær ved å sikre seg enda en internasjonal toppspiller fra Brasil,» skriver Fædrelandsvennen. Det er Bruno, en 20-åring fra nivå tre i det brasilianske seriesystemet.

Også en annen nykommer gjør seg bemerket. Anthony Annan fra Ghana kan fortelle Fædrelandsvennen at han er «stolt av onkel Kofi», FNs avgåtte generalsekretær Kofi Annan.

April 2007: Anthony Annan skal møte sin onkel Kofi. Hos Fredrik Skavlan på NRKs «Først og Sist». Men på vei til Oslo kommer kontrameldingen.

– Vi fikk tak i folkene rundt Kofi Annan da han landet i Oslo i dag tidlig, og Kofi kunne ikke stadfeste at Anthony var nevøen. Derfor ble saken sjekket ut av programmet på vanlig journalistisk vis, sier prosjektleder Charlo Halvorsen til NRK.

Anthony selv skjønner ingenting. Kofi er fortsatt onkel Kofi. Til slutt er det sports— og mediedirektør Svein Mathisen som finner forklaringen. Anthonys far er Kofis fetter.

– Anthony er Kofis nevø i egne øyne, for i Ghana er onkel et begrep som brukes av både sønner av brødre og sønner av fettere. Dermed er Kofi grandonkelen til Anthony, i norsk forstand, sier Mathisen til fvn.no.

Juni 2007: Marius Johnsen som i likhet med Strømstad og Hæstad ble snakket opp i verdensklasse i 2005, blir betegnet som et bomskudd i 2. Bundesliga. Som Hæstad vender han i juni tilbake til norsk fotball. Men venstrebacken velger gamletrener Tom Nordlie og Lillestrøm.

Også andre spillere kommer og går. Når Start åpner høstsesongen med å tape hjemme mot Aalesund, er Alex Valencia og Stefan Bärlin byttet ut med Ole Martin Årst og Martin Borre.

Stig Inge Bjørnebye kjefter på seg et rødt kort og må opp på tribunen. Resten av kampen sitter han stort sett i telefonen.

– Jeg snakket med moren min, sier Bjørnebye etter kampen.

Men på et bilde i Fædrelandsvennen står også spillerutvikler Bård Wiggen med en mobiltelefon – under kampen.

– Hvem tror du jeg snakket med? Jeg snakket med Stig, sier Wiggen.

August 2007: Mannen som egentlig var for god for norsk fotball – Ygor – sliter med sin nye hverdag. Mot Stabæk 13. august sitter 10-millionersmannen på benken.

Og Bruno? Den «internasjonale toppspilleren» får åtte minutter på tampen. Dermed er han opp i 122 minutter totalt, på 17 kamper.

Nå venter altså serieleder Brann. Ifølge Bjørnebye er Start gode på trening. Og de har hentet Bernt Hulsker.