– Teddy Moen er en person jeg har kjent gjennom hele livet. Jeg vil påstå at det er en ære å bli plukket ut til finalerunden, sier Trond Endresen.

– Det var gode nyheter. Jeg føler meg beæret over å ha kommet så langt, sier Isabella Hayes Sundby.

– Dette var rørende. Teddy var en person jeg kjente godt, og jeg husker fortsatt den første samtalen jeg hadde med ham på XXL for 12 år siden, sier Jacob Rogstad.

PS! Mandag ettermiddag 6. november har mer enn 1000 mennesker avgitt sin stemme.

44 nominerte kandidater

For ordens skyld: Teddy Moen fra Lillesand kjempet i en årrekke trenerens sak, og ble i vår hedret med Norges Fotballforbunds gullmerke for sin innsats for norsk fotball generelt og fotballtrenere spesielt. Men 16. mai i år døde han etter en langvarig kreftsykdom.

Teddy Moen. Foto: Bjelland, Kjartan / Fædrelandsvennen

I år skal Fædrelandsvennen og NFF Agder sammen hedre en trener her på Sørlandet i Moens minne. Det gjøres i forbindelse med Den store fotballfesten, som også er en nyvinning. Den skal avholdes på Radisson Blu Caledonien Hotel i Kristiansand, både onsdag 15. november (for fotballag i alderen 13–19 år) og torsdag 16. november (seniorfotball).

Det er på sistnevnte at Teddy Moens minnepris skal deles ut. Under ledelse av Gunnar Engebu har en jury bestående av tre representanter fra Fædrelandsvennen og tre fra NFF Agder plukket ut de tre kandidatene, blant 44 nominerte trenere.

– Selv om vi gjerne skulle hatt flere kvinnelige kandidater, var det mange og sterke kandidater å velge mellom. Juryen brukte lang tid på å plukke ut de tre vi til slutt falt ned på, sier Engebu.

Han gledet seg særlig over at de fikk inn et bredt spekter av trenerkandidater, helt fra barne- og opp til voksenfotballen, for begge kjønn.

Under kan du lese om hver enkelt av dem.

Isabella Hayes Sundby, Start kvinner

Hun ble tidenes første trener for Start kvinner, og ledet laget til opprykk fra 3. til 2. divisjon i sin første sesong.

Isabella Hayes Sundby er trener i Start kvinner. Foto: Kristin Ellefsen / F¾drelandsvennen

I en av nominasjonene omtales hun slik: «Flink til å tilføre troen på at alt går. Et forbilde for mange kvinnelige trenere som kommer etter. Står i forventninger om å levere resultater. Issy er hel ved og brenner for fotballfaget. I tillegg til å være trener på heltid er hun også mamma til ei lita jente. Dette sender signaler ut i fotball kretser som er imponerende. Hennes offensive spillerstrategi er underholdende og settet Start på kartet som det tredje mest besøkte kvinnelaget på hjemmekamper i årets sesong mtp tilskuertall».

– Det er mange gode trenere i Agder, men jeg tror at min ferske erfaring som spiller gir meg fordel med tanke på relasjonen jeg får med spillerne, sier Hayes Sundby til Fædrelandsvennen.

Trond Endresen, Birkenes IL

Han har vært trener i Birkenes gjennom 28 år, og er nå trener for kvinnelaget til Birkenes, som ble nummer tre i 4. divisjon.

Trond Endresen i Birkenes IL. Foto: Åge Harald Drangsholt

I en nominasjon, omtales han slik: «De siste åtte årene har Trond, sammen med sine assistenter og klubben, vært en forkjemper for å skape et godt, trygt og stabilt jentefotballmiljø i Birkenes. Det har skapt gode prestasjonsgrupper, ikke bare i jentefotballen, men det har også ført til at senior dame har kunnet stille med ikke bare ett, men to lag i kretsens seriespill i flere år.»

– I en liten breddeklubb som Birkenes må du være like opptatt av å bygge en god kultur som å være trener, slik at du ikke mister mange spillere på veien. Samtidig må du gi dem som vil satse et godt tilbud. Dette er kanskje noe jeg har lyktes ganske godt med, sier Endresen til Fædrelandsvennen.

Jacob Rogstad, Randesund IL

28-åringen har skaffet seg fotballen som levebrød i Randesund. I tillegg til å være klubbens spillerutvikler, er han både hovedtrener for G15-laget som ble kretsmester, samt assistenttrener for A-laget som rykket ned fra 3. divisjon.

Jacob Rogstad i Randesund IL. Foto: Åge Harald Drangsholt

I en nominasjon omtales han slik: «En ekstremt dedikert trener med et konsekvent fokus på utvikling, ikke resultat. En unik lagbygger med fokus på det sosiale, tydelige forventninger, stor omsorg, og er fantastisk på oppfølging og kommunikasjon. Han lykkes med å gjøre taktikk og spillestil enkelt for gutta å forstå, og skaper trygghet og tro på det vi skal gjøre. Samholdet i gruppa er ekstremt sterkt, alle gutta føler seg sett, og gjennom dette har Jacob skapt en enorm utvikling på svært kort tid, både individuelt og kollektivt».

– Min filosofi er ikke å trene mest, men best. Hvis spillerne går av trening eller kamp, uten å ha gjort sitt beste, er vi ikke der vi skal være. For min egen del som trener er jeg opptatt av å jobbe dobbelt så mye som andre, sier Rogstad til Fædrelandsvennen.