Lundekvam hadde alt: Han levde ut drømmen som Southampton-spiller gjennom 13 sesonger, spilte på A-landslaget, tjente særdeles gode penger og hadde kone og barn.

Men årene etter at han ble tvunget til å legge opp på grunn av skade i 2008, har vært et rent helvete preget av alkohol, narkotika, depresjoner og selvmordsforsøk. Dette skriver en ærlig Lundekvam om i biografien «Claus Lundekvam – En kamp til», utgitt av Cappelen Damm og ført i pennen av Thomas Karlsen.

Kokain ble svaret

Lundekvam forteller at han drakk alkohol for første gang som 14-åring.

«Hele livet har jeg gledet meg til neste gang jeg kan drikke, etter hver eneste kamp var det fest, og festen ble ekstra hard om vi hadde tatt tre poeng».

Claus Lundekvam var i mange år en nøkkelspiller hos Southampton. Her er han sammen med daværende Saints-manager Harry Redknapp. Foto: Trygve Sørvaag

Lundekvam prøvde kokain for første gang sommeren 2007. Han befant seg da i Spania.«Jeg kommer ut av toalettet og er en annen person, hjernen slår over i et gir jeg ikke visste fantes, verden ligger for mine føtter. Jeg visste ikke at det var mulig å ha det så bra med seg selv som det jeg har på disse kveldene. Kokainen skyter meg til himmels – fyller jeg på med vodka og red bull og tyrkershots, lander jeg ikke før neste morgen», beskriver Lundekvam det første møtet med det narkotiske stoffet.

Han forteller om et voldsomt tomrom som oppsto etter at fotballkarrieren var over. Rus ble svaret.

«Bilene, båtene, luksusferiene, festene i London – jeg fortjente det, alt sammen. Jeg skulle skvise ut enda mer. Mer fest, mer sex, mer rus».

Hjerteinfarkt

Etter hvert orket ikke kona Nina mer. Hun flyttet hjem til Bergen med de to døtrene. Livet gikk helt over styr for Claus. Det ble flere innleggelser, både på rusavvenning og psykiatriske avdelinger. I boken beskriver Lundekvam hvordan han flere ganger gikk inn i rene psykoser.

En gang dukket spaningspolitiet opp på døren hjemme hos Lundekvam.

«På cella kjører hjertet karusell i brystet mitt, hamrer som besatt, jeg begynner å kaste opp blod. Blir ilet til sykehuset, våkner et døgn senere og har overlevd et lite hjerteinfarkt».

I boken forteller Lundekvam at det var flere ganger han ønsket å dø. På et tidspunkt kjøpte han enveisbillett til Rio de Janeiro, og ringte hjem til moren for å ta farvel. Men Lundekvam kom seg aldri med på flyet.

Etter hvert fikk han muligheten til å jobbe som ekspert for TV 2 under Premier League-sendingene.

«Det virker spennende og givende – men de første gangene er det som om hele magen slår knute på seg. Forferdelige nerver, ubeskrivelige, dette har jeg ikke kontroll over – å løpe ut på Old Trafford blir ingenting i forhold. Så er mestringsfølelsen etterpå tilsvarende stor».

Tilbakefall

Lundekvam forteller om en rekke tilbakefall, både mens han bodde i England og etter at han flyttet hjem til Bergen. En gang ble han innlagt på Haukeland sykehus etter det Lundekvam beskriver som «et halvhjertet forsøk på overdose».

«Det neste halvannet døgnet ligger jeg på Haukeland, før jeg flyttes til psykiatrisk avdeling og ligger der i enda to dager… Det blir besluttet at jeg skal inn på antidepressiv behandling to ganger i uken, hos en fast psykolog».

Claus Lundekvam er høyt verdsatt i Southampton etter sine 13 år i klubben. Her fra en kamp mot Manchester United og Andy Cole i 1998. Foto: NTB scanpix

Lundekvam beskriver at han fikk en kraftig nedtur etter at han hadde gått ut i media og fortalt om hvordan han og andre spillere hadde tjent penger på avtalt spill – hvem som fikk første innkast og så videre.På avrusningsklinikken i Telemark var han bestemt på å gjøre slutt på alt, og Lundekvam forteller i boken at han prøvde å ta sitt eget liv.

Lundekvam forteller også om fyllekjøringen i England der han ble tatt med 1,85 i promille. Han ble dømt til 250 timers samfunnstjeneste og mistet førerkortet i 28 måneder. Enda en nedtur var et faktum.

«Navnet mitt står i alle engelske aviser og overalt på nettet, og til slutt også i norske aviser».

Har tapt 20 millioner

Lundekvam beretter i boken at han har tapt nærmere 20 millioner kroner på dårlige investeringer.

«Om ikke annet klarte jeg å holde meg unna gambling. Til tross for det har jeg tapt nesten alt jeg tjente som proff i utlandet.»

«Pengene jeg har svidd av er så mange at det nesten er tragikomisk. Dyre biler, båter, enorme fester – jeg hadde ikke sperrer».

Den senere tiden har Lundekvam holdt flere foredrag for unge mennesker om hva rus kan gjøre med et menneske. Han er aktiv i bydelsklubben Bønes i Bergen, og han har jobbet en del for TV 2. Men kampen mot rushelvetet er langt fra over, innrømmer han.

«Å holde seg på matta er ikke bare en daglig kamp, men en kamp for livet. Resten av livet», skriver Claus Lundekvam i boken.