Neste helg starter en for mange etterlengtet Premier League-sesong. Fotballigaen er nå i ferd med å parkere alle andre ligaer med sine økonomiske muskler.

Claus Lundekvam er nordmannen med flest kamper i Premier League. Foto: Rune Nielsen

— Premier League har det desidert beste økonomiske systemet, og drar ifra de andre ligaene, mener TV 2-ekspert og tidligere Southampton-stopper, Claus Lundekvam.Ferske tall fra Deloitte viser at den enorme veksten innen klubbenes kommersielle inntekter, blant annet gjennom billettsalg, draktsalg og TV-rettigheter, gjør at den engelske toppdivisjonen er den soleklart mest lukrative ligaen i Europa.

- En pengemaskin

I sesongen 2013/14, som er de siste tilgjengelige tallene, tjente Premier League-klubbene nesten 35 milliarder kroner. Det er nesten like mye som Bundesliga og La Liga til sammen. De følger på plassene bak med henholdsvis 20 og 17 milliarder kroner inntjent.

— Premier League-klubbene genererer nå så mye inntekter at alle de 20 klubbene er blant de 40 beste inntjenerne i verden, sier Alan Switzer, direktør i Deloitte, som står bak tallene.

Stjernene i de europeiske toppklubbene håver inn millionlønninger. Cristiano Ronaldo (f.v.), Lionel Messi og Raheem Sterling har alle flere millioner kroner i ukelønn. Foto: NTB scanpix

Kun amerikanske fotball (NFL) og amerikansk baseball (MLB) genererer nå flere inntjente kroner globalt enn Premier League, og kun én klubb gikk i minus på bunnlinjen i 2013/14-sesongen.

Rekord-overgang

Lundekvam var en av mange som satte måtte dobbeltsjekke prisen Manchester City måtte betale for Raheem Sterling fra Liverpool. Rundt 622 millioner kroner måtte de lyseblå skrape sammen for å sikre seg den lynraske engelskmannen.I tillegg får 20-åringen rundt den samme summen i lønn, fordelt over fem år.

— Det er ingen mennesker en kan sette en slik prislapp på for å sparke en fotball, men Premier League har blitt en pengemaskin og om klubbene er villig til å betale det, så sier selvsagt spillerne tusen takk, mener Lundekvam, som spilte på englands øverste og nest øverste nivå fra 1996 til 2008. Petter Veland er kommentator i C More og følger La Liga svært tett. Han mener de kollektive TV-rettighetene har gjort at de engelske klubbene drar ifra de spanske klubbenes økonomi.

— Stoke kan for eksempel overby klubber som Sampdoria og Real Betis, som er større klubber i Italia og Spania enn hva Stoke er i England. QPR fikk for eksempel mer penger gjennom TV-rettighetene i 2014 enn hva Atlético Madrid gjorde samme år, sier eksperten fra Odda.

Frykter engelsk monopol

Atlético Madrid vant som kjent La Liga i 2013/14-sesongen, mens QPR rykket samme år ned fra Premier League. Før årets sesong har også La Liga innført kollektive rettighetsavtaler i et forsøk på å utjevne forskjellene.

— Dersom denne trenden fortsetter får de engelske klubbene et monopol i markedet, mener Veland, som likevel mener spanske og tyske klubber er mye bedre på speiding og talentutvikling enn de engelske.

Hver sommer preges ofte av en eller flere overgangssagaer, og det er ikke uten grunn at overgangsvinduet har fått tilnavnet «Silly Season» i Storbritannia.

Chelsea-manager José Mourinho gikk nylig ut i Sunday Mirror og kritiserte de svimlende overgangssummene. Fjorårsvinneren er ikke fremmed for å selv bruke enorme summer på spillere, og har møtt stor motbør for sine kommentarer.

— Markedet rammes av inflasjon hvert eneste år. Denne sesongen sier vi «se på prisen for Sterling», men det vil bare bli enda verre neste sesong, sa den «spesielle» portugiseren, som mente mange av rivalen var kjøpeklubber.

Gullkantet rettighetsavtale

Til tross for at han kaster sten i glasshus, kan han trolig få rett. Neste år får den engelske toppdivisjonen en ny rettighetsavtale til en verdi av over 65 milliarder kroner over tre år – 70 prosent mer enn den nåværende avtalen. For de pengene kan man etter dagens avtale kjøpe Tippeliga-rettighetene frem til år 2074. Lundekvam mener ligaen nærmer seg smertegrensen for pengebruk.

— Det kommer til å eksplodere en dag. Man kan ikke pushe grensene for alltid. Det er surrealistisk når 18-åringer skal tjene en million kroner i uken. Mange klubber har også 20–25 spillere som går på store lønninger, men som i mine øyne er ganske middelmådige, mener han.