Nest-Sotras opprykk til 1. divisjon kan være utslagsgivende for at enda flere lokale spillere finner veien til Branns førsteellever, tror tidligere Løv-Ham-trener Trond Amundsen.

— 1. divisjon er en utrolig god utviklingsarena. Det å ha et stabilt 1. divisjonslag og dyrke de yngre spillerne på den arenaen, kan bety mye for Brann på sikt, sier Amundsen.

Da han ledet Løv-Ham i 1. divisjon gikk flere spillere mellom Brann og Løv-Ham.

— Steget fra 2. divisjon til eliteserien er ganske stort. Det har medført at mange talent i Hordaland enten er blitt sittende på benken i Brann eller vært for lenge i 2. divisjon. Men nå har Hordaland igjen en arena i 1. divisjon med Nest-Sotra, sier Amundsen.

- Gull

Nest-Sotra-kaptein Ruben Hetlevik er enig i at det kan bety mye for Brann at hans lag nå er i 1. divisjon. Søndag er det serieåpning mot Ranheim. Hele Nest-Sotras tropp utenom keeper Andreas Eikum fra Moss består av vestlendinger.

— De som ikke er gode nok for Brann, kan komme til oss og utvikle seg videre, for eksempel, sier Hetlevik og fortsetter:

— For en lokal spiller som er 15–16 år må det være gull å ha et 1. divisjonslag som det er lettere å komme inn på enn Brann.

- Fordel på Sotra

Assistenttrener i Sogndal, Tom Mangersnes, håper Nest-Sotra kan bli en naturlig samlingsklubb for de beste spillerne i bergensområdet bak Brann.

— Men jeg kjenner bergensfotballen såpass godt at det vil overraske meg om ikke noen i Åsane, Fyllingsdalen eller Fana heller mener at 1. divisjon skulle være der. Den holdningen opplevde vi i Løv-Ham, og det er kanskje litt av årsaken til at man i Bergen har slitt med å etablere et 1. divisjonslag, sier Mangersnes som var assistenttrener i Løv-Ham.

At Nest-Sotra er nettopp på Sotra, er en fordel, tror Mangersnes.

— Det gjør at de kan slippe litt unna bergensfotballen der alle sitter litt på sin tue. Samtidig konkurrerer de ikke helt om de samme midlene som Åsane, Fana og Fyllingsdalen, sier Mangersnes.

Han nevner Fredrik Haugen og Aleksander Solli som to spillere som kanskje ikke hadde vært der de er i dag om ikke det hadde vært for at Løv-Ham var i 1. divisjon på et viktig tidspunkt i deres utvikling.

— Fredrik Haugen hadde kanskje ikke vært på Brann hadde han ikke spilt i 1. divisjon siden han var 16 år.