SANDVIKA/ULLEVAAL (aftenposten.no):

— Ingen er på Martins nivå, derfor blir det vanskelig å sammenligne. Men jeg var et talent i min årsklasse, det var jeg nok.

15 år gamle Martin Ødegaard er landslagets mest omtalte.

Dobbelt så gamle Jone Samuelsen er blant de mest usynlige.

Men det er likheter mellom dem. Begge var supertalenter og spådd lysende karrièrer. Ødegaard omtales som tidenes norske fotballtalent. Samuelsen var ikke helt der, men ble likevel beskrevet som en spiller "i en egen klasse".

Jone Samuelsen ble kåret til årets spiller i Eliteserien. Foto: NTB SCANPIX

Men der Ødegaard fikk A-landslagsdebuten som 15-åring, stoppet det opp for Samuelsen på U21-landslaget.Nå er de sammen på A-landslaget, som i kveld møter Estland i privatlandskamp på Ullevaal, og Aserbajdsjan i EM-kvalifisering søndag kveld.

— Det har vært en lang og brokete vei. Jeg er vel en av dem som har smakt på noen nedturer og måtte bygge meg sakte, men sikkert opp igjen, forteller Odd-spilleren.

Årets spiller

Han ble kåret til årets spiller i norsk fotball i 2014. Samuelsen scoret åtte mål, hadde ni målgivende, og er den viktigste grunnen til Odd Ballklubbs historiske bronsemedalje i serien.

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo, som hentet Samuelsen opp på U21-landslaget, har belønnet veteranen med fem A-landskamper i år.

Men det har tatt tid for rogalendingen. Fryktelig lang tid. For han hadde det ikke lett etter å ha blitt hentet til Viking for nesten to millioner kroner for 11 år siden.

— Det var en tøff periode. Jeg var jo en av de dyreste spillerne Viking hadde kjøpt. Jeg var en unggutt den gangen og ting fungerte ikke som de skulle. Jeg hadde ikke noe annet valg enn å finne fotballgleden tilbake. Og det gjorde jeg ved å bli lånt ut. Så spilte noen tilfeldigheter inn. Plutselig var jeg tilbake i varmen.

Samuelsen og daværende Viking-trener Roy Hodgson var ikke noen god match. Samuelsen ble sendt på utlån. Til Oslo og Skeid. Der spilte han blant annet sammen med dagens landslagskamerat Alexander Tettey.

Oppholdet på nivå to i hovedstaden gjorde godt. Og da Tom Prahl tok over Viking i 2006 var Samuelsen inne i varmen igjen.

Ny Viking-nedtur

Men vinteren 2010 var han ikke ønsket i Viking lenger. Samuelsen skjønte tidlig at han ikke var med i Åge Hareides planer.

— Jeg hadde valget om å bli med videre. Men jeg så konturen av hvordan den sesongen ville bli. Jeg var langt bak i rekkene, her var det på tide å komme seg bort.

Odd hentet ham for drøyt 100.000 kroner, 30.000 av overgangssummen ble finansiert av supporterklubben Oddrane.

Jone Samuelsen har vært en viktig brikke i overraskelseslaget Odd denne sesongen. Her fra 4-0-seieren over Brann i september, som var med å hjelpe Odd til bronseplassen. Foto: NTB SCANPIX

— Den summen stemmer nok. Og den var vel en indikasjon på at det ikke var noen vits for meg å være i Viking. Det var bare en symbolsk sum for at det skulle være et kjøp. Det var egentlig gratis. Men det var veldig godt for meg å komme til Odd, der fant jeg meg selv mye bedre. - Hva lærte du mest av på den lange og tunge veien?

— Jeg har lært en del om hvordan man skal tenke i sånne situasjoner, hvordan man skal legge ting til side og konsentrere seg, blant annet ikke tenke på fotball hele døgnet.

- Hvordan angriper en ung spiller nedturer?

— Det skulle jeg gjerne fortalt meg selv den gangen. For jeg brukte mye tid på det. For meg ble en del av det å stenge ute alt som var negativt: Konsentrere meg kun om meg selv, være tålmodig, trene hardt og jobbe godt på feltet. Det fikk jeg betalt for.

Frisk blogger

Samuelsen fremstår som beskjeden i TV-intervjuer. Den oppfatningen deles av landslagskameratene.

— Han er en spiller som ikke gjør mye ut av seg. Han gjør en herlig jobb for laget, thats it. Jone er nok litt beskjeden, jeg kjenner meg igjen mye i fremtoningen, sier Tom Høgli.

Men Høgli og landslagskameratene har neppe lest Samuelsens blogg på Odd Ballklubbs hjemmeside. Der er han frisk og direkte:

"Hvis ting ikke går min vei, ja da går rullegardinen ned. Jeg skal ærlig innrømme at da forsvinner både hodet og munnfilteret mitt, og det som står igjen er noe min mor ikke hadde vært særlig stolt av", skriver han om dårlig dømming.

"Liker ikke du å heade? Du som headet i mål fra midtstreken? Til dere som ikke er klar over det, her er svaret! Jeg siktet aldri på mål! Ballen snarere traff meg i planeten, og før jeg visste ordet av det så sto jeg plutselig der med en Guiness rekord diplom i hånden. Ja, jeg hater å heade, i skrivende stund kan jeg faktisk kjenne den småekle hodepinen jeg alltid får når ballen treffer hodet mitt" , forklarer han egen beskjedenhet etter å ha headet ballen i mål fra 58 meter.

Samuelsen mener også dagens unge spillere kommer for lett til det:

"Små barn stiller i dag opp med Nike og Adidas fotballsko til over 3000 kr. Disse fornyes ganske regelmessig. Hva har skjedd med tanke på å ta vare på materielle verdier? Jeg fikk et par til 159 kr da jeg var 7 år, de var i størrelse med 39 slik at jeg hadde noe å vokse i ... i 10 år fremover!".

— Jeg er en av dem som gjemmer meg bak et "nick".

- Gjør du?

— Jeg herjer på nettet, jeg. Nei da, jeg bare tuller!

Norge-Estland vises direkte på MAX onsdag fra klokken 20.00