Joachim Löw er sjokkert over beskyldningene om doping i Freiburg og Stuttgart i perioden da han spilte for klubbene Joachim Löw er sjokkert over beskyldningene om doping i Freiburg og Stuttgart i perioden da han spilte for klubbene Foto: NTB scanpix

Tyskland rystet av ny rapport: - Doping har ingen plass i fotballen

Tysklands landslagssjef spilte for begge klubbene som beskyldes for systematisk dopingbruk på 70— og 80-tallet.

Tysklands suksessrike landslagssjef Joachim Löw uttrykker sjokk over dopingbeskyldningene mot hans tidligere klubber Stuttgart og Freiburg.

— Doping har ingen plass i fotballen. Jeg er fullstendig mot det. Slik var det da jeg var spiller, og slik er det i dag som landslagssjef, sa Löw tirsdag i en uttalelse gjennom fotballforbundet.

Han spilte for Freiburg på slutten av 1970-tallet og for Stuttgart på begynnelsen av 1980-tallet. I fjor ble han kåret til årets fotballtrener i verden etter å ha ført Tyskland til VM-gull.

Tysk fotball rystes av en rapport som finner det bevist at det foregikk misbruk av anabole steroider i Stuttgart og Freiburg for nesten 40 år siden. Rapporten er resultat av en gransking av det som skal ha vært systematisk doping iscenesatt av idrettslegen Armin Klümper ved universitetet i Freiburg.

Rapporten på 60 sider er ennå ikke offentliggjort, men mandag la kommisjonsmedlem Andreas Singler fram et sammendrag på to sider. Han hevder at rapporten gir de første bevis på systematisk doping i tysk fotball.

Fotball og sykling

Ved siden av fotballklubbene Stuttgart og Freiburg skal tysk sykkelsport ha benyttet seg av Klümpers ulovlige metoder.

Löw var midtbanespiller for Freiburg fra 1978 til 1980 og igjen fra 1982 til 1984, mens han i 1980-81 spilte for Stuttgart. Senere var han også trener i klubben. Stuttgart ble seriemester i 1984, mens Freiburg i den angjeldende perioden var 2.-divisjonsklubb.

Stuttgart, som ifølge Singler var dypere involvert i dopingen enn Freiburg, har lovet å samarbeide i videre etterforskning av skandalen. Samtidig krever klubben å få lese hele rapporten.

Vanskelig

— Det er vanskelig for oss å komme med informasjon, for vi har ikke fakta for hånden. Dette skjedde lenge før vår tid, sa sportsdirektør Robin Dutt i Stuttgart.

— Likevel vil vi hjelpe med oppklaringen, for vi ønsker ren idrett.

Freiburg vil også bidra i etterforskningen.

Tidligere Bayern München-trener og sveitsisk landslagssjef Ottmar Hitzfeld, som spilte for Stuttgart på slutten av 1970-tallet, sier seg sjokkert over opplysningene i rapporten.

— Jeg kan ikke forestille meg at noen av mine lagkamerater dopet seg, sa han.

— Dette er absurd. Jeg kan ikke tenke meg at noe slikt fant sted. Nei, jeg utelukker det, sa Hans-Jürgen Sundermann, som trente klubben i årene 1976-79 og 1980-82. (©NTB)