I motsetning til andre idretter, har ikke dopingskandaler preget fotball i stor grad. Det er fordi det ikke finnes systematisk doping i fotball, hvert fall hvis man skal tro det internasjonale fotballforbundet FIFA.

Bakgrunnen for FIFAs uttalelser er at World Anti-Doping Agency (WADA) nylig har publisert en rapport, der tall for dopingtesting innen fotball gjøres rede for.

— Vi er sikre på at det ikke finnes systematisk doping i fotball, og ingen systematisk dopingkultur i fotball. Det er rundt 30.000 tester i fotball hvert år, mer enn noen annen sport, sier en FIFA-talsmann til goal.com.

325 tester i Norge

I WADA-rapporten kommer det frem at 28.002 dopingtester ble gjennomført i 2013. I disse prøvene var det 140 såkalte «adverse analytical findings». Dette betyr at ved 140 tilfeller har det blitt påvisst at testene inneholder et forbudt middel, eller et spor av et forbudt middel.

I tillegg har det blitt funnet 270 «atypical findings», noe som betyr en prøve som må testes ytterligere for å beslutte om den inneholder ulovlige midler.

— Det er individuelle tilfeller av doping, som vist av resultatene offentliggjort av Wada, men de fleste positive prøvene er såkalte «social drugs», som marihuana og kokain, og noen for anaboliske steroider, men dette er individuelle tilfeller, sier FIFA-talsmannen.

Ifølge Antidoping Norges årsrapport ble det gjennomført rundt 325 dopingtester innen fotball i 2013. — Vi har ingen grunn til å tro at det eksisterer systematisk doping i fotball-Norge, sier daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, til Aftenposten.no.

Barcelona og Real Madrid anklaget i 2006

Eufemiano Fuentes er mest kjent for sin rolle i dopingproblemene i sykkelsporten, men skal også ha hjulpet andre type idrettsutøvere. Her på vei inn i en rettssal i Madrid i 2013. Foto: AP

I april-utgaven av «British Journal of Sports Medicine» uttalte imidlertid FIFAs helsesjef Jiri Dvorak at det er et påtrengende behov for å endre strategien for hvordan fotballspillere testes.Blodprøver som gjøres utenfor konkurranse utgjorde bare 0,61 prosent av alle dopingtestene innen fotball i 2013. FIFA jobber for øyeblikket med å utvikle en database for å følge fotballspilleres blodverdier gjennom karrieren med såkalte blodpass. I tillegg er det allerede opprettet en biologisk profil for 1.324 spillere. Disse biologiske profilene er bygget på flere urin— og bloprøver per spiller.

I sammenligning med andre store idretter har det vært få store dopingsaker i fotball. Den franske avisen Le Monde publiserte i 2006 en rapport der de hevdet Barcelona og Real Madrid hadde vært tilknyttet dopinglegen Eufemiano Fuentes.

Le Monde måtte imidlertid betale erstatning til både Barcelona og Real Madrid på grunn av artikkelen.