ALFHEIM: Aase er G16-trener og analyseansvarlig i TIL. Han lager en rapport om motstanderlaget på 13-20 sider som leveres til Steinar Nilsen og Bård Flovik foran hver eneste kamp.

Den inneholder statistikk, hvordan målene scores, spillere som er involvert, spillemønster, suspensjoner, skader, lagoppstilling, videobilder og hva motstanderen er god på og hva de sliter med.

– Det er en utfyllende rapport. Trenerne får det store bildet av motstanderen, og så definerer de hva som skal kommuniseres til spillerne, sier Aase til iTromsø.

Telemarkingen, som gjorde samme jobb i Vålerenga, bruker seks til åtte timer på rapporten per uke. Han får hjelp fra en student på universitetet som loggfører alle mål og sjanser i sesongen.

Aase mener kampene mot Rosenborg og Odd er gode eksempler der man traff meget godt på analysen og det taktiske opplegget.

Da var planen å sette hardt press på midtstopper Stefan Strandberg, slik at han ikke fikk spilt opp til Ole Selnæs. TIL ønsket å hindre at sistnevnte fikk styrt spillet.

– Og det gjorde han nesten ikke i den kampen. Vi klarte å forsvare oss relativt godt, sier Aase.

– Er litt nerd

Han innrømmer at han er litt «fotballnerd». Han har spilt noen timer Football Manager opp gjennom årene.

– Nerd høres litt negativt ladet ut, men jeg kaller det overinteressert. Man liker det man driver med, og da er man nerd, og jeg tror veldig mange er det på sine felt, sier Aase.

TIL lager hver sesong en halvårsanalyse. Den er ikke ferdig, men Aase har noen konklusjoner klare allerede.

  • TIL har sluppet inn ekstremt mange mål på dødball.

– Motstanderen trenger knapt en dødball for at det skal bli en sjanse, for å sette det litt på spissen. Dette har vi jobbet mye med, og vi har strammet skikkelig inn på det i de siste kampene, sier Aase.

  • TIL har skapt nøyaktig like mange sjanser som motstanderne.

– Og da er det fryktelig rart at vi ligger der vi ligger (14.-plass). Sånn er fotball. Dødballutfordringen har vært det mest prekære, ellers er ting egentlig over normalen for et nyopprykket lag, sier Aase.

Hospiterer

27-åringen følger en god del av kampene fra benken sammen med Nilsen og Flovik.

– Det er en slags hospitering for meg som trener, sier Aase, som foreløpig ikke har ambisjoner om å bli hovedtrener på høyeste nivå.

– Jeg er mer en spillerutvikler og god til å jobbe med ungdom. Jeg tror det kler min personlighet bedre. En type assistent eller toppspillerutvikler kan jeg godt tenke meg å være, men det kan godt hende det forandrer seg, sier Aase.

Nilsen-ros

Steinar Nilsen roser analysesjefen:

Tromsø-trener Steinar Nilsen. Foto: NTB Scanpix

– Igor har vært super for oss hele veien. Vi knyttet han tett til oss med en gang Bård og jeg kom inn her, og vet at han har en kompetanse som er ekstremt fordelaktig for oss. Han er virkelig en fotballfaglig sterk mann. Og i tillegg er han en veldig trivelig kar også som er super å ha i miljøet. En viktig ressursperson for oss, sier Steinar Nilsen.Han sier informasjonen Aase fremskaffer foran hver kamp er «særdeles viktig».

– Det er avgjørende i forberedelsene våre. Samspillet Igor, Bård og jeg har foran kampene holder et veldig, veldig høyt nivå, sier Nilsen.

Treneren mener TIL har truffet «spot on» på det taktiske opplegget foran hver eneste kamp.

– Det eneste det står på, er at vi klarer å utnytte både informasjonen og kunnskapen som er der. Til nå er det ikke noe som har overrasket oss. Vi er veldig grundig i forberedelser, og det er lov å være det i fotball. Det er der vi legger lista, sier Nilsen.