RØROS (Aftenposten): Bildet over forteller alt. Petter Northug ventet på broren Tomas slik at de sammen kunne gå over målstreken i sprinten, og videre til VM i Falun.

De er ikke bare brødre og konkurrenter, men har stor nytte av hverandre. Da Tomas falt fra gullet, var dette eldstebrors måte å vise det nære båndet på.

Duoen kom sist i finalen, som Timo André Bakken vant. Men Tomas viste en styrke underveis som imponerte storebror.

— Rykket hans i diagonal minner om Bjørn Lind, sier Petter Northug og sammenligner Tomas med svensken som vant to OL-gull i Torino i 2006. Nå er det VM som gjelder, og det siste, avgjørende kvalifiseringsløpet i sprint ga noen svar: Pål Golberg og Finn Hågen Krogh gikk seg ut.

Ola Vigen Hattestad og Eirik Brandsdal var klar på forhånd og Petter Northug leverte etter å ha kommet ned fra høyden.

Tomas Northug viste muskler i sprinten og balansen like før oppløpet, og fallet var ikke hans skyld. Han har en verdenscupseier i sprint, og er i sitt livs form.

Uromomentet i VM-kabalen er sølvvinner Sondre Turvoll Fossli, men som Odd-Bjørn Hjelmeset sier: Han har vært i alle finaler denne sesongen, men ikke vunnet noen. Det kan sette spørsmål ved om han er en vinnertype.

Petter får energi av broen

Vinnerskalle er så desidert 29-åringen fra Mosvik. Petter Northug ønsker å gå alt i Falun og kan få et ekstra løft hvis broren kommer med, mener Northug-venn Hallgeir Martin Lundemo.

Hallgeir Martin Lundemo mener Northug får energi av å konkurrere mot broren Tomas. Foto: Mette Bugge

— Norge trenger Tomas i klassisk sprint og for broren er det bra at han kommer med. Det betyr at Petter blir i ekstra godt humør. Tomas vil gi ham ekstra energi også. Han vil bli en som er der for Petter, som skal gå, og ikke bare er fan, mener Lundemo.47-åringen er ingen hvem som helst, men mannen som har hatt alle de tre brødrene boende hos seg i Meråker i årenes løp. Den yngste, Even Northug (19), bor der nå. I Meråker er det skigymnas.

Det var også dit den eldste dro og bodde i halvannen måned etter at han hadde kræsjet bilen i mai.

Lundemo, den tidligere landslagstreneren i Østerrike og Slovenia har ofte vært med Petter på trening, og han ser en langrennsstjerne som setter stor pris på brødrene sine og blir giret av dem.

Lundemo er overbevist om at Tomas får VM-billett og glad for at han endelig får sjansen.

— Han er blitt holdt litt nede. Han kunne fått til det samme tidligere, hvis han hadde fått flere muligheter. Nå er Tomas godtatt.

Har sansen for hverandre

Petter og Thomas skrøt av hverandre etter sprinten, På spørsmål om Petter trodde Tomas kom med, sa han at det var det dummeste spørsmålet han hadde hørt. Og han var litt misunnelig også:

— Jeg blir aldri like god som Tomas i diagonalgang.

Den mellomste av de tre brødrene forteller at han er inspirert av storebroren, men at han naturlig nok må finne sin egen vei.

Mens landslagsledelsen diskuterte VM-laget, og kanskje hadde litt hodepine, feiret Timo André Bakken at han hadde satt hele gjengen på plass.

Petter Northug kom seg til finalen i NM-sprinten. Her gjesper han før starten på finaleheatet. Foto: METTE BUGGE

25-åringen fra Skotselv i Nedre Eiker flyttet til Lillehammer for å satse på langrenn for seks år siden. Det siste året måtte han ta et valg.— Jeg droppet studier og alt, for å se hvor god jeg kan bli. Det var nå eller aldri. Og det har lykkes, sier overraskelsesmannen, som ønsket å ta en "Hattestad".

— Jeg ønsket å vinne alt hele dagen og komme med til VM, slik Ola Vigen Hattestad gjorde før OL. Men det holder vel ikke helt hjem, sier løperen som faktisk vant prologen og alle heatene han var med i.

Han er selv klar på hvem han har som førstevalg på laget.

— Det er Petter Northug. I sin beste form er han Norges største gullhåp i Falun.

PS. Uttaket kommer trolig lørdag.

Se videointervjuet med Timo André Bakken over.