Hvis Odd skal true Rosenborg og Molde utover høsten, må de løfte seg på nytt. Etter to labre kamper (tap mot Lillestrøm, knepen seier mot Stabæk), hadde de muligheten til å briljere mot et urutinert Bodø/Glimt. Det skjedde ikke.

Hadde ikke Olivier Occean hatt det de andre manglet denne dagen, en innbitt scoringsvilje, kunne det blitt et pinlig poengtap mot en motstander med minimal rutine.

Ola Bernhus, kommentator Aftenposten.

Men Occean headet to innlegg i mål, ett i hver omgang, og slik markerte han at grovarbeid ikke er av veien når mye annet mangler.

En mann med muskler

Det er slik kanadieren har markert seg i disse årene i Norge – med innsats, muskler, hodespill og lyst til å score. Elegant? Ikke et øyeblikk, men det er nok av spillere i Odds lag til at elegansen skulle være ivaretatt.

Men da må farten opp og arbeidsviljen økes. Til glede for de 7.000 på tribunen, imponerende en tidlig solsøndag ettermiddag, skjønte spillerne det da Bodø/Glimt hadde utlignet i andre omgang.

Derfra og ut var Odd slik vi liker å se dem. Brøstkasser ble strammet, sidebackene raste oppover, midtbanespillerne tilbakela store distanser og Rafik Zechnini på vingen brukte hele sitt talent til å skape farlige sjanser. Sånn ja, Odd, dere er kanskje et topplag likevel.

Bjørkan tok en sjanse

Glimt-trener Aasmund Bjørkan valgte å gjøre denne kampen til en form for videreutdannelse. Nå skulle de få prøvd seg, alle de som ellers ikke pleier å starte for Bodø/Glimt. Bjørkan er en streng oppdrager, bortekamp mot de voksne Odd-laget er en oppgave man kan bli skremt av.

Men de dummet seg ikke ut, tenåringene. Ettmåls tap borte mot Odd er akseptabelt, selv om det var den sjette kampen på rad med null poeng.

Glimt-gjengen hadde det antakelig morsomt ganske lenge der de ryddet unna det ene innlegget etter det andre.

To ganger Occean

Men det kunne jo ikke vare, heller ikke Olivier Occeans lange periode uten scoring. Også i år har kanadieren vunnet alt som har vært av hodedueller, både i forsvar og angrep, men strevet ga ikke mål før Glimt-ungdommene glemte ham på en corner fra Espen Ruud.

1-0 ved pause, og da var det vel bare å telle Odd-mål i andre omgang?

Nei, det gikk enda saktere. En stund virket det som om trener Dag-Eilev Fagermo tålte varmen bedre enn spillerne, der han sto foroverlent og lot tilropene runge over banen.

Det hjalp ikke, så det ut til. Bodø/Glimt utlignet (ved Milan Jevtovic) på sin eneste sjanse i kampen. Hadde vi vært Odd-trener, ville vi blitt oppgitt, kanskje forbannet. Men for oss nøytrale var det sjarmerende, og det førte også til at vi fikk en skikkelig kamp å se på i de siste 20 minuttene.

Olivier Occean lot seg ikke merke med verken varme eller medspillernes halvinnsats denne dagen. Han headet enda en gang, og Odd var berget.

Den pinlige regelen

En liten episode, med dommeren i søkelyset, er verdt å merke seg. Odd-keeper Sondre Rossbach prøvde å få gult kort på Milan Jevtovic fordi han hentet ballen ut av nettet etter sin scoring. Men Svein Oddvar Moen, vår EM-dommer, viste hva han synes om denne tåpelige særnorske regelen og i en annen retning.

Igjen: Fjern den regelen så fort som mulig! Hva har Odd å gjøre der oppe blant de store gutta? Ikke så rent lite.