UNITED-LEGENDE: Eric Cantona med Premier League-trofeet. Foto: Digitalsport

Eric Cantona regnes fremdeles som en av Manchester Uniteds største spillere gjennom tidene. Franskmannen var katalysatoren i United-laget som vant ligaen for første gang på 26 år, og hans fem år på Old Trafford ga fansen mengder med sølvtøy, spektakulære mål og et kung fu-spark som aldri vil bli glemt.

25. januar 1995 svartnet det for Cantona i en bortekamp mot Crystal Palace. Cantona hadde allerede blitt utvist, men på vei ut av banen fikk han grove meldinger fra en tilskuer – og franskmannen svarte med å hoppe over reklameskiltene og sparke mannen i brystet.

Måker og sardiner

— Når måkene følger etter tråleren er det fordi de tror at man vil kaste sardiner i havet, sa Cantona til et blodtørstig pressekorps etter kampen. Han fikk 120 timers samfunnstjeneste, og et halvt års karantene av FA. Cantona kom tilbake etter karantenen, bedre enn noensinne, men på toppen av sin karriere la han plutselig opp – i en alder av bare 30 år.

16 år etter sparket på Selhurst Park har Cantona gjort et omfattende intervju med BBC. Hele videointervjuet blir ikke publisert før på lørdag, men i en smakebit røper en spøkefull Cantona at Kung Fu-sparket er det han husker best fra tiden i United.

- Kung Fu-sparket er det jeg vil ta med meg. Sånne folk hører ikke hjemme på kamp , sier Cantona og ler.

En drøm for folk

— Men jeg gjorde det på en måte for folket, for fansen. Mange føler nok at de gjerne skulle gjort noe slikt noen ganger, på jobben eller andre steder. Det er nok en drøm for noen å sparke ned sånne folk når presset blir stort. Og så gjorde jeg det, og de følte nok en lykke. Det er ikke sånt man ser hver dag. Det var en feil, men sånn er livet, sånn er jeg, sier Cantona som omtaler Palace-supporteren som en hooligan.

Mannen fansen fremdeles omtaler som ”Eric The King” liker ikke å prate om gamle bragder, og gjør et poeng av at han ønsker å se fremover.

- Det var fine tider, men jeg vil ikke tenke på det. Jeg vil se fremover, ha nye mål, nye lidenskaper. Det er bedre, sier Cantona til BBC .

Statistikksenter Premier League:

Medaljene er borte

Han forteller at han ikke aner hvor noen av medaljene han vant er.

— Jeg aner ikke hvor det er alt sammen. Jeg bryr meg ikke. Jeg spilte for Frankrike 45 ganger, og jeg brukte to trøyer i hver eneste kamp. Men hvor er de nå? Hvem vet? Jeg kan ikke tenke på slikt, jeg vil ikke. Det blir et fengsel som holder deg tilbake, og jeg vil ikke være en fange i fortiden. Jeg vil være fri, og tenke på morgendagen, sier Cantona.

Han er nå fotballdirektør i New York Cosmos, og siden han la opp 1997 har han jobbet mest med film – både som skuespiller og regissør.