42-åringen rykket opp til hovedtrener for de norske langrennsherrene foran denne sesongen. Oppladningen har blitt svært spesiell. Det startet da astmadommen til Martin Johnsrud Sundby kom i juli.

Det toppet seg da det ble kjent at enkelte friske utøvere også hadde blitt gitt astmamedisin i det som ble kalt forebyggende tiltak.

— Hvordan har det vært å være trener med det voldsomme bakteppet som astmasaken har blitt og er?

— Det har vært en del støy, men samtidig har gutta konsentrert seg om det de skal gjøre, og det er å gå fort på ski. Det er det vi har hatt fokus på. Så får denne saken ligge der og ulme. Vi får ikke gjort noe med det annet enn å jobbe hardt, sier Hetland til NTB.

Har du fått med deg denne grundige saken?

Invitasjon

— Det er kommet mange reaksjoner fra andre nasjoner, for eksempel fra franskmannen Maurice Manificat og den svenske kommentatoren Lasse Anrell. Hva er din oppfatning om det?

— Dario (Cologna) sa da dette kom, at det var ikke bra, men han ser fortsatt på Martin som vinneren av verdenscupen det aktuelle året, selv om han selvsagt selv tok imot trofeet som vinner da Martin mistet det. Han ser ikke på Martin som doper, og det gjør heller ikke Maurice Manificat i sitt intervju. Vi må forsøke å ha litt edruelighet i dette, men samtidig skal vi ta kritikken fra Manificat på alvor.

Hetland er tidligere trener for Cologna. Han tror at åpenhet er veien å gå.

— Vi skal omgås dette i tiden som kommer, og da kan vi ikke gjøre annet enn vi gjorde i Livigno da vi hadde med oss det canadiske landslaget. Der fikk de sett på hva vi driver med. De var overlykkelige over å få være med det norske teamet. Axel Teichmann var med oss i fjor for å se hvordan vi trente. Det er så mange som kan komme når de vil, og se på hva vi gjør. Dette blir i hvert fall ikke mindre viktig nå enn det har vært. Det blir den viktigste måten for å bli kvitt syrlige kommentarer og det som nesten kan oppfattes som mobbing, mener Hetland.

Diskusjoner

Den tidligere verdensmesteren og olympiske vinneren i sprint vet at saken ennå ikke er over. Han imøteser konklusjonene til det nedsatte granskingsutvalget.

— Jeg håper at de vil snu på absolutt alle steiner. Jeg tror at de antakelig ikke vil finne veldig mye, og at det ikke vil bli veldig mange endringer i årene som kommer. Det som er blitt gjort i norsk langrenn er systematisk arbeid og ikke noe som har tilhørt gråsoner. Det har i hvert fall vært målsettingen.

— Jeg synes at både Martin og de andre gutta har taklet dette bra. Jeg synes at de svarer godt for seg og er flinke. Dette er ubehagelig, men vi kan ikke være annet enn å være åpne og ærlige på hva vi har gjort selv og se framover. Vi får gjøre jobben. Det er skirenn om 40 dager.

De siste dagene har langrennslandslaget for menn vært samlet i Oslo. Der har alle deltatt for fullt unntatt Hans Christer Holund. Sistnevnte er skadd.

Om drøye 10 dager reiser landslaget på ny høydesamling til Italia.

Denne gangen er det Val Senales som venter. (©NTB)