— Under årene som spiller i Nordhorn ringte jeg da ikke det tyske forbundet for å be om å få reise hjem til jul. Nei, jeg satt der med juleribben alene i leiligheten på julaften. Dette handler om holdninger, sier Norges gjennom tidene beste mannlige håndballspiller. Han mener det ikke er noe stort offer å vie både jul og påske til håndballen – iallfall ikke om man vil noen vei med sin idrett.

Solberg understreker samtidig at han ikke vil legge seg opp i klubbenes ambisjoner. Man sett fra et landslagsperspektiv er han dørgende uenig i at toppklubbene på herresiden i Norge skal gå kampmessig i dvale – om man ser bort fra NM-finalen 30. desember.

— Vi ønsker å nærme oss verdenstoppen. Noe som er fullt mulig, selv om vilkårene på noen områder er annerledes i Tyskland enn i Norge. Og skal vi bli bedre, må det trenes mer. Og det må spilles flere kamper. I tillegg har både aldersbestemte landslag og herrelandslaget viktige samlinger og turneringer i januar. Da må man være forberedt.

- Men spillerne i eliteserien legger seg vel ikke på sofaen gjennom hele julen? De trener vel uansett?

— Ja, det er ingen grunn til å tro noe annet. Men kjøper du inn en utenlandsk spiller, må han forvente at han skal spille kamper – også i julen. De får ingen sympati fra meg der.

- Selv om de ikke er profesjonelle og kan leve av håndballen?

— Jeg ser det argumentet. Men igjen; Skal norsk håndball videre, må det trenes og spilles mer. Det er snakk om kultur og holdninger. Da kan du ikke ta 14 dager fri til jul og påske. Vi må heve oss sammen.

Om spillerne i Grundigligaen mangler holdninger, svarer Solberg slik:

— Nei, jeg tror ikke det. Vi må bare være tydelige på hvor vi vil.

- Så du forstår hverken Norsk Topphåndball eller FyllingenBergen-trener Vidar Gjesdal, som mener utviklingen ivaretas på beste måte selv om man dropper kampen om seriepoeng 3. juledag?

— Vi er veldig uenige. Men ett godt argument har de: det som handler om frivillighet. At dugnadsfolk som sørger for at arrangementene går prikkfritt gjennom hele sesongen ønsker seg romjulsfri, er absolutt til å forstå. Så flytt kampene til 28. eller 29. desember, da. La klubbene bestemme datoen i romjulen selv. Da ser man mulighetene – ikke begrensningene.