— Klubbene opplever at NHF velger å ri på noen prinsipper de selv egentlig ikke ønsker å følge. Til nå har vi valgt å ha en løsningsorientert og praktisk tilnærming til de utfordringer og muligheter som dukker opp underveis – og som berører alle parter.

For eksempel sier vi nå ja til en landslagssamling utenfor generalterminplanen (GTP) i januar. Jeg hadde forventet meg større fleksibilitet tilbake, sier en skuffet Barthold til Bergens Tidende.

Første henvendelse i sommer

Sakens kjerne er at både trenere, støtteapparat, spillere og arrangementsansvarlige i majoriteten av de tolv eliteserieklubbene her til lands ikke ønsker avvikling av eliteseriekamper mellom jul og nyttår. De signalene har klubbenes egen interesseorganisasjon, Norsk Topphåndball, servert administrasjonen i NHF siden i sommer, ifølge Barthold.

Utover senhøsten har klubbenes ønske om endring blitt stadig sterkere, uten at det har påvirket NHF. I slutten av oktober sendte NTH-lederen derfor et brev der han ba Håndballforbundets administrasjon på nytt vurdere om kamper, der begge lag var enige, kunne flyttes til over nyttår.

Nå har svaret kommet. Og svaret er nei. Det får Barthold til å reagere.

— Flertallet av klubbene har alltid vært imot 27. desember-kampene. Men vi har stilt opp og sagt ja da NHF har ønsket det. Samtidig har vi øynet muligheten for flere tilskuere på disse romjulskampene.

- Det har ikke slått til?

— Nei. Tallene er ikke blitt bedre. Tilskuertallet 27. desember er noe høyere enn gjennomsnittet for sesongen, men det er fordi det er spilt flere kamper hos de gode publikumslagene. Ser man tallene i forhold til den enkelte klubbs vanlige publikumsoppmøte, er det ingen grunn til å ha julekamp.

På tilliten løs

Håndballbyråkraten fra Bærum er usikker på hvor godt NHF virkelig kjenner til livet ute i klubbene.

— Kun en veldig liten del av spillerne har håndball som levebrød. Flertallet er studenter, eller bedriver toppidrett ved siden av hektisk hverdag. Jo: Vi skal utvikle oss, være profesjonelle i det vi gjør og jobbe hardt for å bli bedre år for år. Men dette står ikke og faller på at vi spiller kamper 27. desember. I tillegg skal vi ikke glemme at et klart flertall av arrangementssjefer og frivillige ønsker seg fri for forpliktelser i romjulen. Dette er også Håndball-Norge.

- Har dere trukket noe lærdom ut av situasjonen dere nå er kommet opp i?

— Ja. Vi må bli enda tydeligere i vår dialog. Slik at vi unngår at det er først når vi skriver et offisielt brev, at NHFs administrasjon velger å ta dette videre til Forbundsstyret. Forbundet har jo visst om dette siden i sommer. Men hvordan dette i fremtiden ellers vil påvirke vår dialog med NHF i arbeidet med å ivareta håndballklubbenes interesser, det har vi ennå ikke diskutert.

Heller ikke FyllingenBergen-trener Vidar Gjesdal forstår hvorfor Norges Håndballforbunds ledelse tviholder på romjulskampene når et flertall av klubbene er negative.

- Må vi gjøre som alle andre?

— Vi må bare forholde oss til at GTP’en ble lagt i mai – uten innsigelser. Men neste år må vi få endret på denne datoen. For er du en utenbys eller utenlandsk student på 20 år, må du da få komme hjem til jul. Så vet også NHF at det knapt går fly 1. juledag. Spillere som reiser hjem kommer derfor ikke tilbake før tidligst 2. juledag. Og da får vi bare én trening før match. En dårlig måte å forberede kampen om viktige poeng på.

Gjesdal poengterer også at det ikke er noe problem å få flyttet andre kamptidspunkt gjennom håndballsesongen på kort varsel – dersom begge lagene er enige om det.

— Men ikke denne! Merkelig …

- Tyskerne, danskene og svenskene har fullt kjør i romjulen?

— Ja. Men må vi gjøre likt alle andre, da? Og dra ikke inn argumentet om at vi ikke er seriøse nok om vi tar oss spillefri i romjulen. Norske eliteseriespillere trener hver dag, da som ellers. Jeg kan ikke se behovet for å låse romjulen med én trening og én kamp.

Fakta, romjulskampene:

27. desember: Eliteseriekampene FyllingenBergen-Stord, Lillestrøm-Bækkelaget. Elverum-Runar, Halden-ØIF Arendal, Nøtterøy-Haslum, Bodø HK-Drammen

30. desember: NM-finaler Haslum-Bækkelaget (junior) og Bodø-ØIF Arendal (senior)