GOD FOR MEXICO: Giovani dos Santos spilte bra, spesielt i første omgang. Her er Tottenham-spilleren i kamp med Sør-Afrikas Reneilwe Letsholonyane. Foto: DAVID GRAY

Det åpnet nervøst for Sør-Afrika hjemme på Soccer City: Allerede etter to minutter kunne Mexico scoret VMs første mål da keeper Itumeleng Khune feilet i feltet. Giovani dos Santos avsluttet på mål, men Aaron Mokoena kastet seg ned og fikk klarert til corner.

Og det var Mexico som kom klart best igang. Bare minutter etterpå var dos Santos frampå igjen, men også denne gang fikk VM-vertene ballen bort fra farlig sone.

Mexico hadde det meste av spillet i første halvdel av omgangen og presset hjemmelaget bakover gang på gang, dog uten at det var særlig sting i angrepene. Men i det 32. minutt ble Guillermo Franco spilt vakkert gjennom av Carlos Vela – som avsluttet – men keeper Khune gjorde seg stor og fikk avverget. Stor sjanse til Mexico der.

Og det skulle bli mer trøbbel for hjemmelagets helter: Mexico-spiss Vela satte ballen i mål etter nok en bærtur av Sør-Afrikas keeper. Denne gangen ble målet avblåst for offside, til tross for at Sør-Afrika sto med en mann på streken. Men ifølge regelboka var avblåsningen korrekt.

Helt i slutten av første omgang så publikum på stappfulle Soccer City for første gang antydning til at sørafrikanerne hadde ristet av seg premierenervene, og laget viste enkelte fine offensive initiativ.

Alt om VM får du her:

Drømmemål

I andre omgang sprudlet det betydelig mer av hjemmelaget, blant annet anført av Steven Pienaar og Siphiwe Tshabalala.

Og sistnevnte så ut til å bli vertsnasjonens store helt da han scoret det aller første VM-målet noensinne på afrikansk jord: Etter 55 minutter ble han spilt fri på venstrekanten og fosset framover, før han hamret til og klinte ballen i motsatt kryss fra 14-15 meter. Et fantastisk mål!

(saken fortsetter)

DRØMMEMÅL: Ballen går inn bak Mexicos keeper Óscar Pérez. Ricardo Osorio blir tilskuer. (Foto: Scanpix)

— Vi slet de første 20 minuttene, men etter det spilte vi veldig bra. Med tanke på at det var første kamp i VM, synes jeg vi gjorde det bra, sa Tshabalala etter kampen.

Kampen fortsatte med et visst overtak til Sør-Afrika, men Mexico var selvsagt innbitt i jakten på en utligning. Nevnte dos Santos sendte av gårde et skudd etter drøye timen, som Khune fikk nevene på.

Sør-Afrika la seg noe lavere etter ledermålet, men fikk etter 66 minutter en gigansjanse til å doble ledelsen, men Modise bredsidet ballen utenfor.

Samme Modise var alene gjennom noen minutter senere, men fikk en dytt i ryggen før han fikk avsluttet. Dommeren lot spillet gå, og blåste ikke straffespark.

- Vi skapte flere sjanser etter målet, men klarte ikke å omsette dem i mål. I dag spilte vi på oss selvtillit før det som skjer videre i turneringen. Nå tenker vi kun på neste kamp og ser det som en stor ære å spille som vertsnasjon. Atmosfæren var super, dette er ikke noe man opplever hver dag, sier han ifølge Kicker.

Forsvarstabbe

I stedet var det Mexico som scoret da Rafael Márquez fikk stå helt alene og møte et innlegg. Han tok ned ballen og satte den vakkert i hjørnet, sjanseløst for keeper Khune. Det var svært dårlig forsvarsspill av Sør-Afrika ved den anledningen, og Barcelonas Márquez fikk en grei jobb med å sette ballen i mål.

UTLIGNINGEN: Rafael Márquez utligner for Mexico etter svakt forsvarsspill av Sør-Afrika. (Foto: Digitalsport)

De siste ti minuttene hadde begge lag sjanser til å score, men Sør-Afrika var nærmest. I det 90. minutt kunne Katlego Mphela blitt helt på livstid, men skuddet hans gikk i stolpen.

Dermed endte det 1-1 etter en meget fartsfylt og spennende andre omgang.

PS: 20.30 møtes Frankrike og Uruguay i samme gruppe. Kampen følger du LIVE her.