En drøy uke etter VM-dramatikken i Qatar er Stig Kristiansen klar for å sette underskriften sin på en kontrakt som varer ut 2020. Årets VM var en suksess med gull og bronse, men det de fleste kommer til å huske best er likevel spurten på proffenes fellesstart.

Planen var at Edvald Boasson Hagen skulle trekke opp spurten for Alexander Kristoff. Den endte med totalt kaos og to norsk proffer som spurtet mot hverandre.

— Bare Edvald har et annet svar

En uke etterpå har han som la VM-planen fremdeles samme tolking av spurten som rett etter målgang:

— Det er forskjell på en dårlig utfør jobb og illojalitet. Den eneste som eventuelt sitter på et annet svar er Edvald selv, sier Kristiansen til Aftenposten.

Stig Kristiansen blir sjef for Alexander Kristoff i minst fire verdensmesterskap til. Foto: Terje Bendiksby NTB Scanpix

Dagen etter VM-fellesstarten sa Kristiansen til TV 2 at han trengte proffenes ja for å fortsette .

— Det jeg egentlig sa var at jeg måtte ha proffenes ja til å lede dem den ene dagen i året det er aktuelt. Det som skjer resten av året var jeg ikke i tvil om.

- Og den tilliten har du fått?

— Ja, absolutt. Og stort sett skriftlig. De leste nok den artikkelen de også.

- Hvordan ser du på å få Kristoff og Boasson Hagen til å jobbe sammen i fremtiden?

— Det blir ingen enkel oppgave. Vi er kommet til et veiskille der vi har to store profiler som helst vil sykle for egne interesser. Dette er en utfordring de aller fleste nasjonene har, så slik sett er vi nok blitt mer internasjonale nå, påpeker Kristiansen.

Krangel i Belgia også

Belgia endte opp med nesten samme scenario som Norge. Veteranen Tom Boonen spurtet inn til bronse, men mente han kunne tatt gull om han hadde hatt en opptrekker til. OL-vinner Greg van Avermaet var den eneste landsmannen i spurten, men han "hadde ikke bena", ifølge ham selv. Det er flere eksempler på at store stjerner ikke samarbeider enn det motsatte innen sykkelhistorien.

Ett av de virkelig gode eksemplene på hvordan det skal gjøres var da et stjernetungt britisk lag i København i 2011 sørget for at Mark Cavendish kunne spurte inn til gull. På en litt mindre skala må man også ta av seg sykkelhjelmen i respekt for det norske U23-laget som til de grader dominerte fellesstarten i årets VM. Det endte med at Kristoffer Halvorsen spurtet inn til gull.

- Når møter du proffene neste gang?

— Det blir nok én og én i diverse ritt neste år. Vi har ingen samlinger før VM.

Suksess med U23

Kristiansen har hatt stor suksess med U23-landslaget som har radet opp seire og store prestasjoner i 2016. Det, sammen med gode resultater fra de norske kontinentallagene med Joker Byggtorget i spissen, var et sterkt bidrag for at Norge fikk med hele ni ryttere i eliteklassen i årets VM.

— Det er ikke mer enn to år siden vi bare hadde tre ryttere med. I utgangspunktet vil jeg vel si at det mest sannsynlige for neste år er seks mann, forklarer landslagssjefen.

Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen vil helst ikke si så mye før kontrakten endelig er underskrevet, men tror "alt løser seg og faller på plass":

— Stig har vært utrolig dyktig. Det er bare å se på resultatene. Han har vår tillit, sier sykkelpresidenten.