John Carew ble byttet inn og ble lagt i bakken i den avgjørende situasjonen. Dermed fikk Moa muligheten fra krittmerket. Og da var Tyskland-proffen sikker som banken: Han øftet ballen opp i keeper Stefán Logi Magnússons venstre hjørne og klistret den i krysset. Dermed kunne hele Ullevaal juble over tre viktige poeng.

(saken fortsetter)

AVGJØRELSEN: Her blir John Carew felt. FOTO: Scanpix

— Vi hadde overtaket i hele kampen med unntak av de ti første minuttene. Vi vant fortjent, og nå er det bare å tenkte Danmark, Danmark, Danmark, sa landslagssjef Egil Drillo Olsen til TV2 etter kampen.

— Det kan hende dette målet sender oss til EM. Og med bittesmå forbehold: Vinner vi mot Danmark, er vi i EM, med uavgjort får vi play off, og taper vi har vi fortsatt en sjanse, sier Drillo om kampen i Danmark på tirsdag.

PS: Portugal knuste Kypros og er fortsatt på topp i Norges gruppe

- Deilig

- Det var en tøff kamp i dag og utrolig deilig å få den på slutten. Jeg prøvde å holde meg rolig og hadde bestemt meg for et hjørne, det var godt å se den gå inn, sier mannen som satte den avgjørende scoringen, Moa til TV 2 etter kampen.

— De var godt forberedt, og jeg ble pakket godt inn. Det ble mye nesten, men jeg føler vi vinner fortjent. Carew var god de siste ti minuttene, sier Moa.

- Jeg så at der var mye rom og håpet på å stusse Moa igjennom, og å få gå på noen løp selv. Da jeg kom igjennom tok jeg ned ballen og hadde tenkt og skyte, men keeper var så tett opp i meg at jeg slo den forbi og håpte han skulle gå i beina på meg. Det gjorde han, sa Carew etter kampen.

Island startet fredagens kamp godt, og Rurik Gislason sendte i vei et skikkelig skremmeskudd før det var spilt tre minutter. Men Rune Almenning Jarstein var godt med på notene, og reddet skuddet fra 17–18 meter.

Se web-tv: Moa: - Det snur kjapt når Big John kommer inn (saken fortsetter):

— Det snur kjapt når "Big John" kommer inn

Skremmeskudd

Og nettopp dette skremmeskuddet så ut som om det var det Norge trengte. Våre utvalgte spilte seg mer og mer inn i kampen, og tok etter hvert over alt som var av banespill. Men uten å komme til de helt store mulighetene.

Christian Grindheim testet Island-keeper Stefán Logi Magnússon etter syv minutter. På hel volley klinket midtbanespilleren til fra rundt 18 meter, men skuddet gikk rett på den islandske målvakten.

Tolv minutter sener var det Kjetil Wæhler som fikk en sjanse. Jonathan Parr slo relativt ufarlig corner, men Magnússon feilberegnet ballen og den falt ned på hodet til Wæhler. Men midtstopperen klarte ikke få ballen på mål.

Festet grepet

Utover i omgangen festet Norge et stadig bedre grep om kampen, og anført av en strålende midtbanetrio, med Alexander Tetty, Henning Hauger og Grindheim, spilte Norge seg lenger og lenger inn på Islands halvdel. Men det resulterte i få sjanser. Dermed gikk lagene målløse til pause.

Etter pause startet Norge friskest. Og etter 49 minutter satte Jonathan Parr ballen i mål, men dessverre ble scoringen annullert for offside på Brede Hangeland. Midtstopperen var aldri bort i frisparket, men var nok for aktivt med i spillet.

ANNULLERT: Denne scoringen ble annullert for offside på Brede Hangeland. FOTO: Scanpix

Store sjanser

Like etter fikk venstrekanten Parr nok en god mulighet, et innlegg fra Erik Huseklepp falt ned i beina på Crystal Palace-spilleren. Men avslutningen var ikke på høyde med innlegget, og Magnússon reddet skuddet.

Da klokken passerte en time kom Island mer med i kampen. Og Eidur Gudjohnsen kom til en god mulighet etter 66 minutter. Men den gamle storscoreren var ikke helt på gammelt nivå og satte ballen utenfor.

Gjorde grep

Like etter den islandske sjansen gjorde Drillo grep. Parr ut og inn med en livlig Daniel Braaten. Og kantspilleren trengte ikke mange sekundene på å markere seg. Ett minutt etter innhoppet ble fikk han ballen i gjestenes 16-meter. Han fant Tetty som fra 17 meter skrudde ballen forbi gjestenes keeper, men traff bare stolpen.

Og Drillo fortsatte å gjøre grep. Ti minutter før slutt satte han inn John Carew. Og som spådd før kampen, ble Carew akkurat den jokeren Drillo hadde håpet på. Braaten vant en duell på midten, og Carew kom alene med keeper. West Ham-spilleren rundet Magnússon enkelt og ble lagt i bakken, dommeren pekte resolutt på straffemerket, helt korrekt.

Den var Moa sikker på, og limte ballen i sitt høyre kryss. Dermed lever den norske EM-drømmen i beste velgående.

Se video: Carew: — Bedre form enn på tre år: