I Luzern, der Norge fikk kvalifisert dobbeltsculleren med Olaf Tufte og Kjetil Borch tidligere i uken, var det bare Frankrike som slo de norske lettvekterne Are Strandli og Kristoffer Brun søndag.

I vinnerbåten satt de regjerende verdensmesterne, skjønt Frankrike har byttet halve mannskapet.

— Vi er kjempegodt fornøyd. Det er to ting å plukke på. Det ene er at vi er litt trege i starten. Det andre at vi er litt passive etter passering 1000 meter. Men jeg føler at dette løpet hjalp bra på selvtilliten, sier stavangerroeren Are Strandli.

For selv om det ble tap for regjerende verdensmestre Frankrike, og det med 2,5 sekunder, følte Strandli fra Stavanger og Brun fra Bergen at de er i rute.

— I Rio ser jeg at alt er mulig. Nå skal vi starte mengdetrening, og så blir det spennende i Polen om tre uker, sier han.

— De ga uttrykk for at de fortsatt har forbedringspunkter, spesielt fra 900 til 1200 meter, på de 2000 meter lange strekningen. I dette midtpartiet klarte de ikke å yte 110 prosent. De kunne vært bedre. De var ikke nok på hugget. Men det er ingen tvil om at de skal utnytte tiden godt før avreise Rio, sier generalsekretær Tine Bjonge i Norges Roforbund, som var til stede under regattaen i Sveits.

Ingen er trygge i OL

Strandli forteller at det har vært litt styr med båten, og derfor var duoen glade for gjennomføringen.

— Dette er tidlig i sesongen for oss. På terminlisten er man tre uker tidligere ute enn normalt, på grunn av OL.

Det som gjenstår nå er den tredje verdenscupen i Polske Poznan i juli. Dit reiser alle de tre OL-kvalifiserte båtene fra Norge, pluss Birgit Skarstein, som skal være med i Paralympics.

Her er duoen fra 2013.

I Luzern holdt Norge følgende nasjoner bak seg: Sør Afrika, Irland, Storbritannia og USA.

Strandli/Brun gleder seg allerede nå til neste møte i midten av juni.

Det pøsregnet i Luzern under premieutdelingen, så roerne ble kalde og skyndte seg inn i varmen.

Tenåring på vei

Ask Tjøm rodde en vanvittig semifinale i singlesculler og tok seg til finalen. Der var begge løp samme dag, og han ble sliten i finalen. Unggutten endte på sjetteplass – det vil si sist.

— Denne 19-åringen er laget av noen spesielt, sier generalsekretær Tine Bjonge.

Det gledelige var at han hadde den nest raskeste tiden i semifinalen i denne tøffe konkurransen, og det tok på. Kroppen sa stopp etter 1500 meter i finalen.

Tjøm var likevel godt fornøyd og så med dette resultatet at veien til toppen er innenfor rekkevidde på en god dag.

Tjøm skal ikke til OL i denne omgang, men om fire år burde han ha alle muligheter. Neste oppgave for ham er Holland Beker, verdenscupen i Polen og ikke minst den berømte Henley-regattaen.