Rune Solenes Opstad, Molde-supporter.

Det er et virkelig mektig bygg, San Siro i Milano, eller Giuseppe Meazza om du vil. Du føler deg liten når du står ved siden en av de enorme pilarene til stadion. LES MER: Alle innlegg fra Aftenposten Supporter

Her har verdens største fotballstjerner spilt i mange tiår. I mai neste år skal finalen i verdens gjeveste klubbturnering, Champions League, spilles her. Men mange kamper skal spilles før den tid.

Allerede mandag den 22. juni trekkes første og andre kvalifiseringsrunde og den lange ferden mot finalen kan starte.

Dette må du bare pugge

Er du fotballsupporter, så er det bare å lære seg innholdet i begrepet koeffisient med en gang. Jo mer du deltar i Europacupene og jo bedre du gjør det, jo høyere blir koeffisienten din.

Vegard Forren bommet på straffe og scoret selvmål da Molde røk ut av Europa League-kvaliken i fjor sommer. Foto: NTB Scanpix

Høy koeffisient betyr lettere trekning og lettere tilgang til UEFAs pengebinge. Molde FK har de siste årene deltatt jevnlig i Europacupene og dermed klatret på UEFAs ranking av klubblag (se under). Det beste året (av de fem gjeldende) var i 2012/13 da Molde var i gruppespillet i Europa League. Det dårligste var i 2011/12 da laget ikke deltok og fikk bare 0,46 landspoeng.

2010/2011: 1,475

2011/12: 0,46

2012/13: 4,98

2013/14: 2,02

2014/15: 1,44

Totalt: 10,375

Andre kvalikrunde

Molde FK var etter sesongen ranket som det 164. beste laget i Europa. Rosenborg er nummer 146, Tromsø 213. For å klatre på denne statistikken så må man spille ute i Europa hvert år, og helst gjøre det bra. Derfor er de to neste seriekampene ekstra viktige.

Når bortesterke Vålerengen (fire seirer, to uavgjort, null tap borte) kommer på besøk i morgen og når Molde reiser til Lerkendal uka etter, så står det mye på spill – inkludert muligheten til å spille Europacup neste år.

Molde FK kommer direkte inn i andre kvalifiseringsrunde. Laget er seedet og slipper dermed å møte lag som Celtic, Steaua Bucuresti og Hareides Malmø. Derimot kan det bli de sensasjonelle seriemesterne på Island sist sesong, Stjarnan, eller Astana fra Kazakhstan, som står på den andre banehalvdelen.

Den tredje kvalifiseringsrunden blir den store utfordringen. Her er Molde FK langt fra å bli seedet og møter virkelig kvalifisert motstand. Celtic? Basel? BATE Borisov? Alt annet enn lett. Belønningen er imidlertid stor, playoff-spill. Da er man uansett garantert gruppespill, enten i Champions League (den store pengebingen) og Europa League (den lille).

Tap i tredje runde? Da havner du i playoff-runden i Europa League.

Slipper Manchester United

Så er det play off. En av de gode tingene president i UEFA, Michel Platini, har gjort for de små landene, er å dele inn kvalifiseringen i en «league route» og en «champions route». Det betyr at Molde i play off ikke møter lag som ble nummer 2, 3 (og 4) i de store ligaene. Vi møter ikke Manchester United, men vi møter serievinneren fra ett annet «mindre» land. Alt annet enn lett, men det kunne ha vært så veldig mye verre.

Selv om jeg tidligere i vår kom ut som selverklært optimist, så har jeg liten tro på at Molde FK blir å se på San Siro i finalen i mai. Det blir vel Bayern Munchen, Barcelona eller Real Madrid som vanlig.

Men det hadde betydd mye for klubben å nå sitt mål om å komme inn i ett gruppespill igjen. Det betyr mye sportslig, men ikke minst økonomisk. Ryktene sier at Malmø satt igjen med 180 millioner kroner etter spill i Champions Leagues gruppespill sist sesong.

Og nå har premiepottene igjen blitt økt vesentlig av UEFA.

Spennende tider.